Felforgató, szemtelen és kicsit veszélyes: nem akárki válogatott műveket a neves aukciósháznak

A Sotheby's a többek között a Batmanből, a Twilightból és a Harry Potterből ismert Robbert Pattinsont kérte meg arra, hogy válasszon hat művet a hónap végén esedékes aukcióra.

A Sotheby's Contemporary Curated Auctions 2013 óta dolgozik befolyásos személyiségekkel, akiket arra kér, hogy a háború után és napjainkban keletkezett, legkeresettebb alkotásokból válogassanak. A korábbi kurátorok közé tartozott Swizz Beatz producer, Margherita Missoni divattervező, Oprah Winfrey televíziós műsorvezető, Steve Aoki producer, Jay Chou zenész, Ellie Goulding énekesnő, Kim Jones divattervező és Cynthia Erivo színésznő.

Ami a válogatás szempontjait illeti, mint Pattinson elmondta, olyan műalkotásokat keresett, amelyek saját nyelven szólalnak meg, ugyanakkor „egyfajta primordiális szinten“ képesek kommunikálni az emberrel. Mint hozzátette,

billeg az olyan dolgok között, amelyek „nagyon mélynek, kozmikusnak és idegennek tűnnek“, a másik oldalról viszont szereti a „felforgató, szemtelen, kicsit veszélyes dolgokat is.

Az alábbiakban látható a válogatás az egyes darabokhoz írt jellemzéseivel együtt.

Willem de Kooning: Cím nélkül

1964, vászonra szerelt pergamen, olaj
Becsült értéke: 1,8-2,5 millió dollár

„De Kooning nagyon sok energiát képes megragadni, és ez a munka hihetetlenül friss, jelenvaló és izgalmas. Közelről nézve hihetetlenül érzéki és nagyon finom. Ebben az időszakban De Kooning még mindig ugyanazt az eszközkészletet használja, mint korábban, de megpróbál valamiféle új formát létrehozni ugyanazzal a kerettel. Érdekes átmeneti időszakot képvisel.”

Richard Serra: Forgás #9

2011, olajpasztell kézzel készített papíron
Becsült értéke: 200-300 ezer dollár

„Szeretem a szobrászok vázlatait. Van egyfajta energia ebben a munkában, egyfajta dinamizmus, és Serra nagyszerűen ragadja meg a mozgást. Közelről teljesen más dolgot látunk, hatalmas részletességgel. Imádom a formáját, és sokkal sűrűbbnek és bonyolultabbnak tűnik, de még mindig sok energiát foglal magában."

Lynette Yiadom-Boakye: Régi kötél

2006, olajfestmény
Becsült értéke: 100-150 ezer dollár

„Ha az ember ránéz a képre, azt láthatja, hogy Yiadom-Boakye egy történetet mesél el színekkel és textúrákkal, és valóban úgy érezheti, hogy a festményeiben ott van a múlt és a jövő. Van egyfajta rejtély a munkáiban, és rengeteg történetet foglalnak magukba, mindegyik nagyon gazdag.

Olyan karaktereket alkot, akikről úgy érezhetjük, mintha ránk várnának,

ezt nagyon szeretem bennük. Szeretnék egyet az otthonomba, ez az első reakcióm; Igen, szeretnék egy ilyet."

Thomas Houseago: Portré

2009, bronz és mamutfenyő
Becsült értéke: 60-80 ezer dollár

„Nemrég fedeztem fel Houseagót az Instagramon, és van valami a munkájában, ami

olyan érzést kelt, mintha egy jelenés állna mögötted fenyegetően,

és ha megfordulsz, eltűnik. Mint az optikai illúziók, azok a rejtélyes képek, amik akkor tűnnek elő, amikor megdörzsölöd a szemed néhol kissé zavarba ejtőek és furcsák, de közben lenyűgözőek.”

Julie Mehretu: Cím nélkül

2005, tinta, színes ceruza és grafit, papír
Becsült értéke: 180-250 ezer dollár

„Ismertem Julie Mehretu óriási festményeit, de ez az első kisebb méretű alkotása, amit láttam. Csodálatosan ábrázolja a nagyságot és a bőséget, és ezt a darabot egészen hihetetlennek találtam, mert még így is hatalmas a kiterjedése. Mindig is úgy képzeltem, hogy bizonyos festményeket mintha lassításban forgattak volna, mint például az IMAX-ban, ahol szinte érezni például a fröccsenéseket. Úgy értem, olyan hihetetlenül részletesnek és egészen elsöprőnek tűnik – Mehretu nagyon-nagyon lenyűgöző.”

Anselm Kiefer: Sag mir wo die Blumen sind (Hová tűntek a virágok)

2012, akril, emulzió, olaj és sellak, vászon
Becsült értéke: 800 ezer–1,2 millió dollár

„Sok Kiefer-mű van, amit szeretek. Most ismét sok különböző festményét néztem meg az aukcióra készülve, és sok képe föléd tornyosul, de egyben mindent magába is foglal. Rengeteg különböző alkotását néztem meg, és úgy érzem, hogy nagyon intenzív, viszkózus vonzásuk van.”

Genieve Figgis: Csók az ablaknál

2015, akril, vászon
Becsült értéke: 30–40 ezer dollár

„Figgis minden festményében van némi krémesség és érzékiség, ami egyben méreg is. Olyan érzés, mintha süteményt ennél, és közben beletörne a fogad, de nem tudod pontosan, hogy mibe."

A Sotheby's tavaly bocsátotta árverésre minden idők legértékesebb művészeti gyűjteményét, de egyetlen Van Gogh-képért is súlyos milliárdokat fizetett ki valaki.

(Forrás: TimeOut, képek: Sotheby's/TimeOut)

kortárs | festmény | sotheby’s | aukció | szobor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom