Close
Extravagáns magyar metródizájnt díjaztak Norvégiában

Extravagáns magyar metródizájnt díjaztak Norvégiában

Az oslói állomásra beesik majd az eső, életben tartva a telepített erdőt, a peronokat viszont a nap süti majd. Ezúttal északon remekelt a Sporaarchitects.

Második díjat nyert a Sporaarchitects és az Austigard Arkitektur terve az oslói Skøyen metróállomásra kiírt nemzetközi pályázaton. Az új, magasházas fejlesztési területre készített tervet egyrészt a metróállomások alapvonása, a folyamatosan hömpölygő tömeg ihlette, másrészt az állomás környezete, vagyis a kacskaringós norvég partvidék, valamint a norvég fenyő anyagában, sőt Edvard Munch festményeiben is jelenlévő görbék és ívek.

„Mindez egy álomszerű tájképet visz a föld alá, kilátással a felül lévő városra” – írja a Sporaarchitects.

Az állomás falait meghagyták nyersen, vagyis magát a talajt használták a zsaluzathoz, ezt tartja meg a beton membrán technikával. Ezt ellenpontozzák a mennyezet finom, fából készült ívei, amelyeken át láthatjuk az eget.

Igen, az eső beesik majd az állomásra, különösebb gondozás nélkül is frissen tartva a félemeletre telepített északi erdő vegetációt. Persze a lyukak helye és mérete precíz számítások eredménye, vagyis a peronok környékét nem áztatja majd eső, ellenben jut oda természetes fény, különösen a reggeli és délutáni órákban, amikor alacsony jár a nap.

A lyukak segítségével a megérkező utasok könnyebben betájolják magukat a megálló környékén, míg a kintről benézők számára feltárul az állomás a maga valóságában, szemben a megszokott, föld alá épített dobozokkal.

A Sporaarchitects korábban is nyert díjat metróállomással: a budapesti négyes vonal Fővám téri és Gellért téri állomásaiért a rangos Architizer.com alapította A+ Award zsűri és közönségdíját gyűjtötte be. A Wall Street Journal-lal és a Webbysszel közösen alapított díj globális: a világ építészetében kimagasló eredményeket felmutató építészeknek a megmérettetésre.

2014-ben kétszázezren szavaztak, nyolcvanmillióan nézték meg az oldalakat, így lett kategóriagyőztes a két metróállomás.

Legutóbb az iroda a Média Építészeti Díját nyerte el a Győr melletti Országos Közforgalmú Kikötővel, amelyről részletesebben is írtunk a Roadsteren.

És akár folytatódhat is a díjeső, elvégre a kikötőt jelölték EU mies awardra is, ami „egy nagyon fontos szakmai díj a kortárs európai építészetben”, ahogy Hatvani Ádám vezetőtervező fogalmazott.

(Fotók: Sporaarchitects)

dizájn | metró | design | norvégia | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram