Extravagáns magyar metródizájnt díjaztak Norvégiában

Az oslói állomásra beesik majd az eső, életben tartva a telepített erdőt, a peronokat viszont a nap süti majd. Ezúttal északon remekelt a Sporaarchitects.

Második díjat nyert a Sporaarchitects és az Austigard Arkitektur terve az oslói Skøyen metróállomásra kiírt nemzetközi pályázaton. Az új, magasházas fejlesztési területre készített tervet egyrészt a metróállomások alapvonása, a folyamatosan hömpölygő tömeg ihlette, másrészt az állomás környezete, vagyis a kacskaringós norvég partvidék, valamint a norvég fenyő anyagában, sőt Edvard Munch festményeiben is jelenlévő görbék és ívek.

„Mindez egy álomszerű tájképet visz a föld alá, kilátással a felül lévő városra” – írja a Sporaarchitects.

Az állomás falait meghagyták nyersen, vagyis magát a talajt használták a zsaluzathoz, ezt tartja meg a beton membrán technikával. Ezt ellenpontozzák a mennyezet finom, fából készült ívei, amelyeken át láthatjuk az eget.

Igen, az eső beesik majd az állomásra, különösebb gondozás nélkül is frissen tartva a félemeletre telepített északi erdő vegetációt. Persze a lyukak helye és mérete precíz számítások eredménye, vagyis a peronok környékét nem áztatja majd eső, ellenben jut oda természetes fény, különösen a reggeli és délutáni órákban, amikor alacsony jár a nap.

A lyukak segítségével a megérkező utasok könnyebben betájolják magukat a megálló környékén, míg a kintről benézők számára feltárul az állomás a maga valóságában, szemben a megszokott, föld alá épített dobozokkal.

A Sporaarchitects korábban is nyert díjat metróállomással: a budapesti négyes vonal Fővám téri és Gellért téri állomásaiért a rangos Architizer.com alapította A+ Award zsűri és közönségdíját gyűjtötte be. A Wall Street Journal-lal és a Webbysszel közösen alapított díj globális: a világ építészetében kimagasló eredményeket felmutató építészeknek a megmérettetésre.

2014-ben kétszázezren szavaztak, nyolcvanmillióan nézték meg az oldalakat, így lett kategóriagyőztes a két metróállomás.

Legutóbb az iroda a Média Építészeti Díját nyerte el a Győr melletti Országos Közforgalmú Kikötővel, amelyről részletesebben is írtunk a Roadsteren.

És akár folytatódhat is a díjeső, elvégre a kikötőt jelölték EU mies awardra is, ami „egy nagyon fontos szakmai díj a kortárs európai építészetben”, ahogy Hatvani Ádám vezetőtervező fogalmazott.

(Fotók: Sporaarchitects)

design | dizájn | építészet | metró | norvégia

FOLYTASD EZZEL

Magyar dizájntárggyal bővült a lipcsei Iparművészeti Múzeum állandó gyűjteménye

Egy stílusos pergolával szinte az egész életünket áthelyezhetjük a szabadba

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom