Hiába számít illegálisnak, tonnaszámra viszik haza a homokot a turisták Szardíniáról

Csak idén hat tonnát lopták el a strandokról a nyaralók.

Egy helyi aktivistákból álló, Sardinia Robbed and Plundered  (nagyjából: Szardínia kirabolva és kifosztva) nevű Facebook-csoport becsülte meg a turisták által ebben az évben a szigetről elvitt homok mennyiségét, azt követően, hogy a járvány csúcsidőszakában javult a helyzet, és jelentősen csökkent a kicsempészett adag.  A helyi önkormányzat Szardínia: hordozd a szívedben, de csak a szívedben szlogennel készített egy videót annak érdekében, hogy elrettentse a turistákat attól, hogy bármit is elvigyenek a sziget strandjairól.

Bár a szardíniai homokkal, kavicsokkal és kagylókkal történő kereskedelmet 2017-ben betiltották, az illegálisnak számító tevékenységet mégsem sikerült felszámolni. Korábban egy francia turistát ezereurós (kb. 350 ezer forintos) bírsággal sújtottak, miután a repülőtéri biztonságiak két kilogramm szardínani homokot találtak a poggyászában egy műanyag palackba zárva, júniusban pedig negyvenegy személy ellen indult eljárás az összesen mintegy száz  kilogrammnyi homok eltulajdonítása miatt. A szabályszegők akár háromezer eurós (kb. egymillió forintos) bírságra is számíthatnak.

A homokcsempészek egyik kedvenc zsákmánya a Budelli-szigeten található rózsaszín homok. A sziget nemzeti park részévé nyilvánított strandjára 1994 óta nem lehet belépni, az aktivisták azonban számos olyan fényképre bukkantak az interneten, melyeken a híres rózsaszín strandról származó homokot hirdetik zsákokba gyűjtve, azzal a marketingszöveggel, hogy nagyon nehéz hozzájutni.

De miért is olyan érdekes a szardíniai homok a turisták számára?

"A legtöbb embernek igazából nincs indítéka – írta a kampány egyik szervezője a Facebook-oldalán. – Talán azért viszik el, hogy utána irigykedjenek rájuk a barátok és a rokonok, netán a lakásukban újra átéljék a nyaralás emlékeit, vagy csak azért, hogy feltöltsék vele az akváriumot."

Ha ősszel szeretnénk élvezni a meleg, azúrkék tengert, távol a zsúfolt strandoktól, akkor irány Szardínia! A buja sziget fantasztikus és vadregényes partokat kínál, de nem ez Szardínia egyedüli vonzereje.

(Forrás: Independent, fotók:  Getty Images)

illegális | homok | szardínia | lopás | strand

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom