Így lehet tökéletes otthont varázsolni egy embernek tizenhét négyzetméteren

Ha már A Little Design névre hallgat egy iroda, ne lepődjünk meg, hogy egy helytakarékos, aranyos kis lakást rendez be egy korábbi zongorastúdió helyén.

Nem elég, hogy mindössze 17,6 négyzetméteres és csupán 3,4 méter magas ez a tajpeji kuckó, egy ott maradt betongerenda is leszűkíti a lehetőségeket.

A belvárosi lakás tulajdonosa gyakran tartózkodik külföldön, így hát nem nagyon van szüksége nagyobb otthonra ennél, bár az újratervezés előtt kevésnek bizonyult számára ez a 17,6 négyzetméter. A méretes ágya, a szükséges élettér és a holmijaira szánt tárolók nem fértek el ennyi ekkora területen, plusz a fürdőszoba túl sok helyet foglalt el, a konyha pedig szűkösnek tűnt.

Éppen ezért az egész lakást újrastrukturálták, és másképp osztották fel a helyiségeket: a praktikusság érdekében például megcserélték a konyhát és a fürdőt.

Helytakarékossági okokból a mosógépet, a tűzhelyet és a hűtőt beépítették a konyha falába, a gyakrabban előkerülő konyhai tárgyakat közvetlenül kéz alá helyezték, ellenben a ritkábban használt dolgokat magasabb tárolóba rejtették.

Az egész átrendezéssel talán a fürdőszoba járt a legjobban: annak ellenére, hogy kisebb lett, cserében jobban szellőzik, és csak úgy ömlik be a napfény rajta, a csúsztatható tükörajtajának köszönhetően pedig tágasabbnak tűnik.

A hálórész a félemeleten kapott helyet egy asztalos fiók társaságában, míg a nappaliban egy ággyá alakítható kanapé terpeszkedik (hívhatjuk kis túlzással vendégszobának is), egy falból kihajtható asztal és cipősszekrény társaságában.

Tajpejben a rendkívül magas lakásárak miatt egyre elterjedtebbek az ehhez hasonló mikrokérók, melyek ugyan nem oldják meg a lakhatási gondokat Tajvanban, de egy élhető alternatívát kínálnak.

Ez is érdekelhet:

Ennek a helyes kis kabinnak egy célja van: összekapcsolni az embert a természettel

A francia Lumicene által gyártott kuckók lehetővé teszik a városlakók számára, hogy a zsúfoltságból kiszakadva gyakorlatilag eggyé olvadjanak a természettel.

(Fotók: Dezeen)

tajpej | otthon | mini | dizájn | mikro lakás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom