Close
Így lehet tökéletes otthont varázsolni egy embernek tizenhét négyzetméteren

Így lehet tökéletes otthont varázsolni egy embernek tizenhét négyzetméteren

Ha már A Little Design névre hallgat egy iroda, ne lepődjünk meg, hogy egy helytakarékos, aranyos kis lakást rendez be egy korábbi zongorastúdió helyén.

Nem elég, hogy mindössze 17,6 négyzetméteres és csupán 3,4 méter magas ez a tajpeji kuckó, egy ott maradt betongerenda is leszűkíti a lehetőségeket.

A belvárosi lakás tulajdonosa gyakran tartózkodik külföldön, így hát nem nagyon van szüksége nagyobb otthonra ennél, bár az újratervezés előtt kevésnek bizonyult számára ez a 17,6 négyzetméter. A méretes ágya, a szükséges élettér és a holmijaira szánt tárolók nem fértek el ennyi ekkora területen, plusz a fürdőszoba túl sok helyet foglalt el, a konyha pedig szűkösnek tűnt.

Éppen ezért az egész lakást újrastrukturálták, és másképp osztották fel a helyiségeket: a praktikusság érdekében például megcserélték a konyhát és a fürdőt.

Helytakarékossági okokból a mosógépet, a tűzhelyet és a hűtőt beépítették a konyha falába, a gyakrabban előkerülő konyhai tárgyakat közvetlenül kéz alá helyezték, ellenben a ritkábban használt dolgokat magasabb tárolóba rejtették.

Az egész átrendezéssel talán a fürdőszoba járt a legjobban: annak ellenére, hogy kisebb lett, cserében jobban szellőzik, és csak úgy ömlik be a napfény rajta, a csúsztatható tükörajtajának köszönhetően pedig tágasabbnak tűnik.

A hálórész a félemeleten kapott helyet egy asztalos fiók társaságában, míg a nappaliban egy ággyá alakítható kanapé terpeszkedik (hívhatjuk kis túlzással vendégszobának is), egy falból kihajtható asztal és cipősszekrény társaságában.

Tajpejben a rendkívül magas lakásárak miatt egyre elterjedtebbek az ehhez hasonló mikrokérók, melyek ugyan nem oldják meg a lakhatási gondokat Tajvanban, de egy élhető alternatívát kínálnak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom