Close
Így lehet tökéletes otthont varázsolni egy embernek tizenhét négyzetméteren

Így lehet tökéletes otthont varázsolni egy embernek tizenhét négyzetméteren

Ha már A Little Design névre hallgat egy iroda, ne lepődjünk meg, hogy egy helytakarékos, aranyos kis lakást rendez be egy korábbi zongorastúdió helyén.

Nem elég, hogy mindössze 17,6 négyzetméteres és csupán 3,4 méter magas ez a tajpeji kuckó, egy ott maradt betongerenda is leszűkíti a lehetőségeket.

A belvárosi lakás tulajdonosa gyakran tartózkodik külföldön, így hát nem nagyon van szüksége nagyobb otthonra ennél, bár az újratervezés előtt kevésnek bizonyult számára ez a 17,6 négyzetméter. A méretes ágya, a szükséges élettér és a holmijaira szánt tárolók nem fértek el ennyi ekkora területen, plusz a fürdőszoba túl sok helyet foglalt el, a konyha pedig szűkösnek tűnt.

Éppen ezért az egész lakást újrastrukturálták, és másképp osztották fel a helyiségeket: a praktikusság érdekében például megcserélték a konyhát és a fürdőt.

Helytakarékossági okokból a mosógépet, a tűzhelyet és a hűtőt beépítették a konyha falába, a gyakrabban előkerülő konyhai tárgyakat közvetlenül kéz alá helyezték, ellenben a ritkábban használt dolgokat magasabb tárolóba rejtették.

Az egész átrendezéssel talán a fürdőszoba járt a legjobban: annak ellenére, hogy kisebb lett, cserében jobban szellőzik, és csak úgy ömlik be a napfény rajta, a csúsztatható tükörajtajának köszönhetően pedig tágasabbnak tűnik.

A hálórész a félemeleten kapott helyet egy asztalos fiók társaságában, míg a nappaliban egy ággyá alakítható kanapé terpeszkedik (hívhatjuk kis túlzással vendégszobának is), egy falból kihajtható asztal és cipősszekrény társaságában.

Tajpejben a rendkívül magas lakásárak miatt egyre elterjedtebbek az ehhez hasonló mikrokérók, melyek ugyan nem oldják meg a lakhatási gondokat Tajvanban, de egy élhető alternatívát kínálnak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

mikro lakás | helytakarékos | tajpej | mini | tajwan

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram