Így kerülheted el a taxis átveréseket külföldön

Távol áll tőlünk az általánosítás, de tény: a turisták gyakran válnak csalók célpontjaivá egy számukra idegen városban. Egy utazási szakértő éppen ezért elmagyarázta, hogyan kerülhetjük el például a leggyakoribb taxis lehúzások.

Taxit fogni néha stresszes élmény lehet. A gyanútlan leintőket egy klasszikus átverésbe is bevonhatják, ha nem elég körültekintőek. Jack Mitchell, a FairFx felelős vezetője ismertette a leggyakoribb trükköket, amiket gyakran bevetnek a kevésbé jó szándékú taxisok a turisták becsapására.

– A TukTuk- és taxisofőrök sokszor azt adják be a turistáknak, hogy elromlott az órájuk, és így magasabb árat kérnek a fuvarért. Mások félretájékoztatják az utasokat, mondván a kiválasztott úti céljuk – legyen az egy szálloda, templom vagy múzeum –, már telt házas vagy zárva van, éppen ezért inkább egy barátjuk által üzemeltetett szálláshelyre vagy látványossághoz viszik őket. Ezután magasabb viteldíjat számítanak fel, és hosszabb, kanyargós útvonalat választanak a viteldíj növelése érdekében. Mivel a turisták idegen helyen vannak, könnyen becsaphatóak azzal, hogy egy-egy látványosság éppen nincs nyitva. Egyes taxisofőrök pedig egy barátjuk boltjába is elvihetik az utasokat, és aztán megpróbálják őket rávenni, hogy túlárazott termékeket vásároljanak.

Bár a közlekedési opciók úti célonként nagyon eltérőek, van néhány egyetemes szabály, amelyet érdemes követni, amikor új városba érkezünk.

– Soha ne intsünk le taxit az utcán. Ehelyett forduljunk megbízható forráshoz, például a repülőtér információs pultjához, egy turisztikai információs központhoz vagy a szálloda concierge-éhez, hogy hívjanak nekünk engedéllyel rendelkező taxit hivatalos kirendeltségen keresztül.

– Nézzünk utána a fuvar általános költségeinek. Kérdezzük meg a concierge-t, vagy használjunk online viteldíjkalkulátort, nehogy túlszámlázzanak, és mielőtt beszállunk a járműbe, győződjünk meg róla, hogy a taxaméter valóban működik-e. Ha a sofőr azt mondja, a taxióra elromlott, akkor érdemes más társaságot vagy kocsit választani, mint megkockáztatni a túlfizetést.

Jack Mitchell hozzátette:  – Legyen felírva valahová a célállomás címe és nyitvatartási ideje angolul és a helyi beszélt nyelven is. Ha a sofőr megpróbál máshová vinni, határozottan ismételjük meg a kívánt helyszínt, vagy szólítsuk fel a fuvar befejezésére. A legtöbb turisztikai látványosságnak van hivatalos  honlapja, ahol ellenőrizhetjük a nyitvatartási időt és az általános információkat is.

Nem rossz ötlet szerinte utazás közben figyelni a Google Maps vagy a City Mapper alkalmazást és megbizonyosodni arról, hogy a sofőr az útvonalon halad-e. – Ha semmilyen kockázatba nem megyünk bele, ajánlott  valamilyen fuvarmegosztó szolgáltatást, például az Ubert vagy a Lyftet igénybe venni, illetve ehhez kapcsolódó alkalmazást letölteni, ami lehetővé teszi, hogy az utas már az utazás megkezdése előtt lássa a várható viteldíjat.

Ha a biometrikus be- és kiléptetőrendszer (amely elvileg 2023 végén lép életbe) hi-technek hangzik, akkor az ötven év múlva várható utazásainkra vonatkozó előrejelzések egyenesen sci-fi filmekbe illőek. Az easyJet légitársaság egy akadémikusokból, jövőkutatókból és üzleti tanácsadókból álló szakértői csoportot kért fel arra, hogy prognosztizálják, hogyan fogunk utazni 2070-ben.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

szakértő | átverés | külföld | taxi | tanács

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom