Ahogy az utcákat mozgásban tartó energiák változtak az elmúlt időkben, úgy változtunk mi is: ha utazunk, már nem csak az ikonikus kortárs épületek, templomok vagy gyönyörű kirándulóhelyek miatt ülünk autóba, szállunk repülőre. Sokszor a gasztronómia a hívószó, pénztárcától függően akár a legmagasabb szintekig. Aktuális gyűjtésünkben ezt szó szerint kell érteni, ugyanis öt olyan európai éttermet szedtünk össze, ahonnan a ízek mellett a panoráma soha-meg-nem-unható látványát is haza vihetjük.
Torre d’Alta Mar – Barcelona a fellegekből
A Földközi-tenger partán fekvő lüktető, katalán fővárosról elsőre mindenkinek Gaudí, a homokos tengerpart, a híres Crema Catalana és az FC Barcelona jut eszébe. Ha szeretnénk a várost egy kicsit más szögből is látni, akkor a Torre d’Alta Mar tökéletes választás, különösen azoknak, akik rajonganak a gasztronómiáért, és a szűk utcák vagy a La Boqueria minden kis zugának kínálatát végigkóstolták. A Michelin Guide listáján is szereplő étterem egy 75 méter magas, szupermodern, óriási üvegablakos épület tetején található a part közelében, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, a kikötőre és a városra. Az étlapon a klasszikus katalán konyha kínálatából választhatunk egy kis modern szemlélettel fűszerezve: a tradicionális spanyol mandulás fokhagymaleves mellett kérhetünk heringkaviárt, garnélarákot rizzsel, desszertként pedig jöhet egy kis torrijas kacsamájjal.
Le Jules Verne – Michelin-csillag az Eiffel-toronyban
Párizs Eiffel-torony nélkül olyan, mint "legszebb híd a folyó nélkül" vagy a "tűz a meleg nélkül" – ha a Máté Péter-klasszikust akarjuk idézni. És ha már megmásztuk Gustave Eiffel remekművét, akkor érdemes is kicsit több időt itt eltölteni. Ehhez pedig tökéletes választás a torony második emeletén található Le Jules Verne étterem, ami a pazar panoráma mellett egy Michelin-csillaggal is büszkélkedhet. Az étlapon szereplő klasszikus ételeket kiemelkedő francia borokkal kísérhetjük, a francia főváros gyönyörű látványa már csak hab azon a bizonyos tortán. A Le Jules Verne – a kilátáson túl – a több Michelin-csillagos éttermet is üzemeltető világhírű francia séfnek, Alain Ducasse-nak köszönheti sikerét: az étlapról mindenképpen javasoljuk a foie gras-t borsozott sárgadinnyével, a gyöngytyúkot barackkal, desszertnek pedig a Mirabella szilva és mandulatej sorbet vagy a csupa csokoládés desszert tűnik kihagyhatatlannak.
Piz Gloria – James Bond-élmény Svájc legmagasabb csúcsán
A Mont Blanc-ra és a Fekete-erdőre is libabőrt okozó kilátást nyújtó Schilthorn 2971 méter magas csúcsán kialakított Piz Gloria éttermet nem a pazarul megválasztott helyszín vagy a kivételes, gurmé konyha, hanem az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond-film tette híressé, melynek több jelenetét is itt forgatták. Így nem meglepő, hogy a Jungfraujochtól csak függővasúttal megközelíthető csúcson található étterembe lépve egy 007-es birodalomban találjuk magunkat. A napelemmel működő, forgó étteremben nem kell kimagasló kulináriai élményekre számítanunk, de a 007-es hamburger vagy a sült kolbász pont megteszi a jó sztori mellé.
La Sponda – Olasz romantika az Amalfi-parton
Ha gasztronómiáról van szó, az olaszokat nehezen lehetne kihagyni – na meg nem is szeretnénk. És bár számtalan étterem érdemelne említést, az Amalfi-parton fekvő Le Sirenuse hotelben található La Spondanak itt a helye – mert nem elég, hogy egy Michelin-csillagos étteremről beszélünk, ráadásként a teraszáról csodálatos kilátás nyílik a tengerre, a város színes házaira. Az 1951 óta a Sersale család által vezetett étteremben a tradicionális mediterrán konyha, a helyi alapanyagok és az esténként meggyújtott mintegy négyszáz gyertya gondoskodik az igazi dolce vita hangulatról. Az étterem így csak vacsorára várja a vendégeket, és nem árt jó előre asztalt foglalni.
Hutong – Keleti hangulat, londoni kilátással
A Renzo Piano által tervezett The Shard épületét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni – akár járt már valaki Londonban, akár nem, a londoni városképből magasra törő üvegcsúcs a London Bridge lábánál a város modern üzleti negyedének ikonikus szereplője. Azt azonban valószínűleg már kevesebben tudják, hogy az épület egy nem éppen tipikus angol vendéglőt rejteget a harmincharmadik emeleten: a kínai Hutong étterem az azonos nevű, kiváló hongkongi étterem londoni testvére, mely főképp Észak-Kína hamisítatlan ízeit hozta el Anglia fővárosába.
A menü királya a szecsuáni módra készült homár, de a tésztaválaszték, a különleges dim sum szelekció és a szecsuáni húsleves párolt laposhallal, rizstésztával és gong zöldségekkel is megér egy kóstolást. A keleti hangulatú enteriőrben ülve pedig a Temze partján elnyúló London hihetetlen látványát élvezhetjük.
Ez is érdekelhet:
párizs | Le Jules Verne | Hutong | barcelona | Piz Gloria | london
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!