Tudományos bizonyítást nyert: ha ezt az ételt esszük, boldogabbak leszünk

A január vége, február eleje az év legszomorúbb időszaka. A borús, komor időjárás mindenkinek rányomja a bélyegét a hangulatára. A milánói IULM egyetem viselkedéstudományi tanszéke azonban rájött a jó közérzet titkára. A megoldás pedig egy tányér tésztaételben rejlik. 

Az IULM kutatói huszonöt és ötvenöt év közötti férfiakat és nőket vontak be a kutatásba. Összesen negyven főt vizsgáltak, fizikai és neurológiai változásaikat mérték tésztaevés közben. Az így kapott értékeket összehasonlították az akkor mértekkel, amikor kedvenc dalaikat hallgatták, vagy számukra fontos sportesemények felvételeit nézték.

A kutatók szerint a tésztaevés hatékonyabban „aktiválta a kognitív memóriafolyamatokat”, mint a sport vagy a zene. De nemcsak bizonyos emlékek felidézésében segített, hanem a pozitív érzelmek kiváltásában és

a boldog arckifejezések megszületésében is eredményesebb volt.

Vincenzo Russo, az IULM Egyetem professzora szerint tehát akkor vagyunk érzelmileg a legaktívabbak, amikor tésztát eszünk. Az étel ízlelése és fogyasztása közben a legpozitívabb emlékek és érzelmek kerülnek a felszínre.

A vizsgálat résztvevői saját magukon is tapasztalták ezt a fajta változást. A kutatás szereplőinek hetvenhat százaléka úgy véli, a tésztaevés boldoggá teszi őt.

„Mindig is tudtuk, hogy egy jó tészta boldoggá teszi az embereket, de nem tudtuk, miért és milyen mértékben” – mondta Riccardo Felicetti, az olasz tésztakészítők szövetségének elnöke. Úgy véli, a mostani kutatás megerősítette őket abban, hogy a tészta a legjobb ár-érték arányú boldogságforrás.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

tészta | kutatás | boldogság | vizsgálat

FOLYTASD EZZEL

Három budapesti brunch, amire megéri rászánni a fél vasárnapot

Kiderült, melyik az a tíz város, ahol a legjobb ételeket kóstolhatod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom