Tudományos bizonyítást nyert: ha ezt az ételt esszük, boldogabbak leszünk

A január vége, február eleje az év legszomorúbb időszaka. A borús, komor időjárás mindenkinek rányomja a bélyegét a hangulatára. A milánói IULM egyetem viselkedéstudományi tanszéke azonban rájött a jó közérzet titkára. A megoldás pedig egy tányér tésztaételben rejlik. 

Az IULM kutatói huszonöt és ötvenöt év közötti férfiakat és nőket vontak be a kutatásba. Összesen negyven főt vizsgáltak, fizikai és neurológiai változásaikat mérték tésztaevés közben. Az így kapott értékeket összehasonlították az akkor mértekkel, amikor kedvenc dalaikat hallgatták, vagy számukra fontos sportesemények felvételeit nézték.

A kutatók szerint a tésztaevés hatékonyabban „aktiválta a kognitív memóriafolyamatokat”, mint a sport vagy a zene. De nemcsak bizonyos emlékek felidézésében segített, hanem a pozitív érzelmek kiváltásában és

a boldog arckifejezések megszületésében is eredményesebb volt.

Vincenzo Russo, az IULM Egyetem professzora szerint tehát akkor vagyunk érzelmileg a legaktívabbak, amikor tésztát eszünk. Az étel ízlelése és fogyasztása közben a legpozitívabb emlékek és érzelmek kerülnek a felszínre.

A vizsgálat résztvevői saját magukon is tapasztalták ezt a fajta változást. A kutatás szereplőinek hetvenhat százaléka úgy véli, a tésztaevés boldoggá teszi őt.

„Mindig is tudtuk, hogy egy jó tészta boldoggá teszi az embereket, de nem tudtuk, miért és milyen mértékben” – mondta Riccardo Felicetti, az olasz tésztakészítők szövetségének elnöke. Úgy véli, a mostani kutatás megerősítette őket abban, hogy a tészta a legjobb ár-érték arányú boldogságforrás.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

boldogság | kutatás | tészta | vizsgálat

FOLYTASD EZZEL

Szívószállal minden ital finomabb

Festői fine dining a háborítatlanságban – A Botanicában jártunk

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában
Hirdetés