Close
Megválogatná turistáit az egyik kedvelt ázsiai ország, csak egy bizonyos réteget látna szívesen

Megválogatná turistáit az egyik kedvelt ázsiai ország, csak egy bizonyos réteget látna szívesen

A szigorú Covid-intézkedések miatt a járvány idején leállt a turizmus Thaiföldön (is). Az idegenforgalom újraindulását követően az ország azonban nem feltétlenül ugyanolyan típusú turistákat fogadna, mint korábban.

Thaiföld békeidőben rengeteg látogatót vonzott a fékezhetetlen hátizsákosoktól kezdve egészen a nagy turistacsoportokig, akik nem sokat törődtek a környezettel.

Éppen ezért Thaiföld szeretne túllépni a tömegturizmus “hedonista” múltján: Phiphat Ratchakitprakarn idegenforgalmi miniszter kijelentette, hogy inkább a minőségi turistákra helyeznék a hangsúlyt.

Az egyik kedvelt célpont, amely örülne ennek a változásnak, az a világhírű fehérhomokos strandjairól és tiszta kék vizéről ismert Phi Phi szigetek. A paradicsomi hely a zárlat következtében megúszta a korábban megszokott turistahadak támadását, így a régió szépen, csendben kilábalt a túlturistásodás okozta veszteségekből.

A járvány előtt a Phi Phi Nemzeti Parkba évente több mint két millió látogató érkezett, és naponta hatezren kirándultak el a világhírű Maya Bay-hez. Az ellenőrizetlen tömegturizmus pedig jelentős romboló hatással volt a régió igen érzékeny ökoszisztémájára.

A koralltakaró mérete például több mint hatvan százalékkal csökkent az elmúlt bő egy évtizedben. A probléma odáig fajult, hogy 2018-ban le kellett zárni a Maya-öböl egy részét. Azóta sem nyitották meg, és mivel a szigorú utazási korlátozások miatt a látogatók száma szinte a nullára csökkent, a környezet elkezdett helyreállni; a partoknál láttak már veszélyeztetett cápákat, és visszatértek a teknősök is. A Maya-öbölbe újratelepített korallzátonyok több mint negyven százaléka túlélte a pusztítást, a teljes helyreálláshoz még két – látogatók nélküli – évtizedre lenne szükségük.

Újratervezés

Thaiföldön továbbra is rengetegen vannak, akik bevételi forrásként támaszkodnak a turizmusra. A kormány reményei szerint a fenntarthatóbb látogatókra összpontosítva újra tudja éleszteni az iparágat. Ennek érdekében egy olyan hosszú távú program elindítására készül, ami négyféle típusú látogatót célozna meg.

A vízumokkal, adókedvezményekkel, valamint az ingatlanok tulajdonjogára vonatkozó szabályok enyhítésével a magasan kvalifikáltakat, a tehetős világpolgárokat és nyugdíjasokat, továbbá a munkát kereső szakembereket kívánják az országba csábítani.

A “minőségi” látogatók bevonzása érdekében a kormány a jachtozásra vonatkozó szabályokat is enyhíti, és felülvizsgálja a személyes tárgyakra és a luxuscikkekre kivetett adókat. Yuthasak Supasorn, a Thaiföldi Turisztikai Hivatal irányítója szerint ahhoz, hogy az ország idegenforgalmi ágazata a jövőben is fenntartható legyen, magas minőségű turistákra van szükség.

Ritka esetben, de az élet utánozza a művészetet. Így történt ez a thaiföldi Maya Bayjel, amely a Leonardo  DiCaprio főszereplésével 2000-ben bemutatott A part című film forgatási helyszíne volt. A népszerű thaiföldi hely a lezárás feloldása után a 2022-es újranyitásra készül. A hatóságok azonban nem szeretnék a korábbi hibákat elkövetni.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

thaiföld | fenntartható | minőségi | turizmus | turisták

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram