Megválogatná turistáit az egyik kedvelt ázsiai ország, csak egy bizonyos réteget látna szívesen

A szigorú Covid-intézkedések miatt a járvány idején leállt a turizmus Thaiföldön (is). Az idegenforgalom újraindulását követően az ország azonban nem feltétlenül ugyanolyan típusú turistákat fogadna, mint korábban.

Thaiföld békeidőben rengeteg látogatót vonzott a fékezhetetlen hátizsákosoktól kezdve egészen a nagy turistacsoportokig, akik nem sokat törődtek a környezettel.

Éppen ezért Thaiföld szeretne túllépni a tömegturizmus "hedonista" múltján: Phiphat Ratchakitprakarn idegenforgalmi miniszter kijelentette, hogy inkább a minőségi turistákra helyeznék a hangsúlyt.

Az egyik kedvelt célpont, amely örülne ennek a változásnak, az a világhírű fehérhomokos strandjairól és tiszta kék vizéről ismert Phi Phi szigetek. A paradicsomi hely a zárlat következtében megúszta a korábban megszokott turistahadak támadását, így a régió szépen, csendben kilábalt a túlturistásodás okozta veszteségekből.

A járvány előtt a Phi Phi Nemzeti Parkba évente több mint két millió látogató érkezett, és naponta hatezren kirándultak el a világhírű Maya Bay-hez. Az ellenőrizetlen tömegturizmus pedig jelentős romboló hatással volt a régió igen érzékeny ökoszisztémájára.

A koralltakaró mérete például több mint hatvan százalékkal csökkent az elmúlt bő egy évtizedben. A probléma odáig fajult, hogy 2018-ban le kellett zárni a Maya-öböl egy részét. Azóta sem nyitották meg, és mivel a szigorú utazási korlátozások miatt a látogatók száma szinte a nullára csökkent, a környezet elkezdett helyreállni; a partoknál láttak már veszélyeztetett cápákat, és visszatértek a teknősök is. A Maya-öbölbe újratelepített korallzátonyok több mint negyven százaléka túlélte a pusztítást, a teljes helyreálláshoz még két – látogatók nélküli – évtizedre lenne szükségük.

Újratervezés

Thaiföldön továbbra is rengetegen vannak, akik bevételi forrásként támaszkodnak a turizmusra. A kormány reményei szerint a fenntarthatóbb látogatókra összpontosítva újra tudja éleszteni az iparágat. Ennek érdekében egy olyan hosszú távú program elindítására készül, ami négyféle típusú látogatót célozna meg.

A vízumokkal, adókedvezményekkel, valamint az ingatlanok tulajdonjogára vonatkozó szabályok enyhítésével a magasan kvalifikáltakat, a tehetős világpolgárokat és nyugdíjasokat, továbbá a munkát kereső szakembereket kívánják az országba csábítani.

A "minőségi" látogatók bevonzása érdekében a kormány a jachtozásra vonatkozó szabályokat is enyhíti, és felülvizsgálja a személyes tárgyakra és a luxuscikkekre kivetett adókat. Yuthasak Supasorn, a Thaiföldi Turisztikai Hivatal irányítója szerint ahhoz, hogy az ország idegenforgalmi ágazata a jövőben is fenntartható legyen, magas minőségű turistákra van szükség.

Ritka esetben, de az élet utánozza a művészetet. Így történt ez a thaiföldi Maya Bayjel, amely a Leonardo  DiCaprio főszereplésével 2000-ben bemutatott A part című film forgatási helyszíne volt. A népszerű thaiföldi hely a lezárás feloldása után a 2022-es újranyitásra készül. A hatóságok azonban nem szeretnék a korábbi hibákat elkövetni.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

thaiföld | turizmus | fenntartható | turisták | minőségi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom