Close
Tíz fontos tudnivaló, amit ismerni kell, mielőtt Balira utazol

Tíz fontos tudnivaló, amit ismerni kell, mielőtt Balira utazol

Bali csodálatos hely, hiszen mindenki számára akad ott valami egészen lehengerlő, de van néhány dolog, amit érdemes tudni, mielőtt utazást tervezünk oda, legyen szó borravalóról, közlekedési kultúráról vagy éppen az utcákon kóborló kutyákról.

Dress code

Azt gondolhatnánk, ha Balira megyünk, teljesen rendben mindenhol strandcuccot viselni.

Tévedés, ugyanis jó pár bár, étterem, sőt néhány klub is külön dress code-ot vezetett be.

Ajánlott tehát  többféle ruhát is elcsomagolni és előzetesen érdeklődni a kinézett helyen, milyen öltözködési szabályok vannak érvényben.

Bármikor eshet

Utazási szempontból a január, a február, vagy talán még az október is holtszezonnak számít, ami ugye számos előnnyel jár – nos, Balin időjárási szempontból nem annyira, merthogy ezek a hónapok a legcsapadékosabbak arrafelé.

Működnek a vulkánok

Nem mind persze, de elég sok aktív vulkánba lehet belefutni. A Mount Batur például az egyik legaktívabb Indonéziában, néhány évente kitör.

Forgalmi dugók

Bali kevésbé élvezetes része az  utakon tapasztalható olykor idegesítő zsufoltság, de az ottani közlekedési kultúra akkor is bajos, ha éppen nincs csúcsforgalom.

Ez pedig eléggé megnehezítheti az A-ból B-be eljutást.

Kutyák mindenhol

Sok érdekes dologra bukkanhatunk a szigeten, közéjük tartoznak az utcákon kóborló kutyák.

Rengeteg van belőlük, éppen ezért óvatosnak kell lennünk, mivel egyes négylábúak agresszívak lehetnek.

Az ottani ebek egyébként meg is védhetik a látogatót, mert egyesek szerint speciális ugatással jelzik a különböző fenyegetéseket, beleértve a kígyókat is.

Adjunk-e borravalót?

A világ számos pontján különbözik a borravaló-kultúra, Bali a rendhagyó kategóriába kerül ebből a szempontból (is).

A kis éttermekben nem várják el a vendégektől, a bárok esetében azonban más a helyzet, merthogy az ott dolgozók nagy részének fizetése a borravalótól függ.

Sok lesz a séta

Ami biztosan nem maradhat ki egy Bali-pakkból, az a kényelmes és bejáratott túracipő.

Vagy inkább kettő.

Töménytelen gyaloglással jár a sziget felfedezése, részben nagyon egyenetlen lépcsőkön is vezetnek az utak, ezért kiemelten fontos a lábunk kímélése.

Piócák

Bali csodálatos hely, de akad néhány dolog, ami nem biztos, hogy tetszeni fog az odalátogatóknak. Például a piócák. A távoltartásukhoz jó ötlet a piócazokni viselése, de érdemes lehet a nadrág szárát betűrni a zokniba vagy a csizmába.

Pihentető és olcsó masszázs

Szórakoztató és kényeztető élmények tucatjai várnak, az egyik legjobb közülük a masszázs.

És ami még jobban hangzik, hogy megfizethető, és ár-érték arányban kiváló: jó néhány hely elépesztő kilátást és finom frissítőt kínál, miközben szakértő kezek masszírozzák a vendéget.

Templomi viselet

Balin több mint húszezer templom található, érthetően sokan keresik fel a szent helyeket.

A látogatóktól elvárják, hogy belépés előtt takarják el magukat. Olyan inget kell viselniük, amely a vállukat és a felkarjukat is fedi, plusz illendő elrejteni a lábakat is. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk ezeket a szokásokat.

Félórányira Bali népszerű és zsúfolt turistamágnes helyeitől, a rizsföldek közepén rejtőzik ez az elegáns és egyben környezettudatos szálloda. A Soori Bali legfőbb küldetése a vendég tökéletes nyugalmának biztosítása, amit természetközeliséggel és kellemes hangulatú, kortárs dizájnnal próbál elérni. Mondhatjuk, sikerült.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images, Unsplash)

 

utazás | indonézia | borravaló | bali | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram