Így készíts tökéletes vinaigrette-et a salátádra!

Sokféle öntetet készíthetünk vitamindús salátáinkra, a legegyszerűbbek azonban vinaigrette-alapúak. Előnyük az is, hogy több napig tárolhatók a hűtőszekrényben, ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni belőlük. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezekről az isteni öntetekről, és hoztunk néhány szuper változatot is, ami garantáltan még magasabb szintre emeli majd egészséges ebédünket.

Mi kell a vinaigrette elkészítéséhez?

A vinaigrette hagyományos alapreceptje szerint az öntethez három rész olajra és egy rész ecetre van szükség. Érdemes extra szűz olívaolajat használni az elkészítése során, hiszen így enyhén gyümölcsös ízvilágot kaphatunk. Természetesen kísérletezhetünk más olajokkal is, például tökmagolajjal, ebben az esetben azonban markánsabb aromákra kell számítanunk. Ami az ecetet illeti, tökéletes választás lehet a balzsamecet, az almaborecet és a rizsborecet is.

Az olaj és az ecet emulgeálás során tud eggyé válni, ehhez pedig olyan emulgeálószer szükséges, amely megköti az ecetet és az olajat is. Erre a célra remek választás lehet a dijoni mustár, de szintén jól működő alternatíva a tojássárgája, a méz és a paradicsompüré is. Az emulgeálószert aszerint válasszuk ki, hogy milyen alapízt szeretnénk adni öntetünknek.

A vinaigrette-et elegendő sóval és frissen őrölt borssal ízesíteni, de mehet bele egy kevés zúzott fokhagyma vagy medvehagyma is attól függően, mennyire szeretnénk robusztus ízt adni az öntetünknek.

Tökéletes kombináció lehet, ha a vinaigrette-alaphoz citromlevet, balzsamecetet és egy kanálnyi, egészen apróra vágott medvehagymát adunk.

Hogyan keverjük össze a vinaigrette-et?

A legegyszerűbb módja az összetevők emulgeálásának az, ha habverőt használunk. Egyszerűen minden hozzávalót beleöntünk egy tálba, majd nagyjából tíz másodpercig keverni kezdjük gyors mozdulatokkal. A folyamat során az ecetben és az olajban buborékok képződnek, így összeolvadnak. Szintén ügyes praktika, ha az alapanyagokat egy befőttesüvegbe öntjük, rázárjuk a tetejét, és alaposan összerázzuk. Ha azonban sok friss összetevőt, például zöldfűszereket, fokhagymát, gyömbért használunk, érdemes konyhai robotgépet vagy turmixgépet igénybe venni az elegyítéshez.

A klasszikus, balzsamecetes vinaigrette tökéletes választás rukkolasalátához, sült kelbimbóhoz és édesburgonyához is. A vörösborecet, az olívaolaj, friss zöldfűszerek, mustár és citromlé segítségével készült olasz változat ideális választás a köreteként szervírozott salátákhoz, és méltó társa lehet az olajbogyó, a lilahagyma, a koktélparadicsom és a fűszeres kruton is. A szezámolajat, fokhagymát, mogyoróhagymát és gyömbért is tartalmazó, ázsiai ihletésű vinaigrette-et kínálhatjuk tofutálon gombával, borsóval, brokkolival, pirított rizzsel és quinoával is.

A caprese pedig a világ legegyszerűbb salátája, hiszen friss paradicsomon, mozzarellán, bazsalikomlevélen, egy kevés balzsameceten és olívaolajon kívül másra nincs is szükség hozzá. Érdemes azonban egy kicsit variálni az elkészítését, hiszen így még tartalmasabb, főfogásnak is beillő ételeket kaphatunk.

(Fotók: Getty Images)

saláta | tippek | készítés | recept | öntet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom