Turistacsapdának főként azokat a vendéglátóhelyeket nevezzük, amelyek inkább a látogatókat, mintsem a helyieket szolgálják ki, és több pénzt kérnek el egy esetlegesen rosszabb minőségű ételért. De hogyan ismerhetőek fel?
Tapasztalt utazók a Redditen osztották meg a tippjeiket.
Egyikük szerint az ilyen hely "Rendkívül népszerű/turistás területen található, például közvetlenül a főtéren vagy egy turisztikai látványosság mellett. Nem mindig turistacsapda, de nagy eséllyel igen".
Érthető, hogy a legtöbb turista a város leglátványosabb részén szeretne enni – legyen az egy központi tér vagy egy népszerű műemlék. A legnépszerűbb látnivalók mellett található éttermek azonban szinte biztosan turistacsapdák. Érdemes a belvárostól kicsit távolabb keresgélni a jobb opciókért.
Hozzátette még: "Tapasztalataim szerint az étlapon szereplő tételek száma és változatossága fordítottan arányos a minőséggel. Tehát, ha egy étteremnek többoldalas az étlapja és többféle nemzet konyhájából kínál ételeket, azt tanácsos elkerülni".
"Bár a tekintélyes menü jó dolognak tűnhet, egyben azt is jelentheti, hogy az ételeket csak a mikrohullámú sütőben melegítik fel. Ha az étterem előtt valaki kint áll, akinek az a dolga, hogy minél több vendéget csábítson be, akkor szinte biztosan turistacsapdáról van szó".
Azok helyek, ahol az étlapokon fotókon mutatják be az ételeket, szintén kerülendőek. Nem minden esetben, de Olaszországban még mindig gyakori árulkodó jele az alacsony minőségnek. A helyieknek nem kell képet látniuk az ételről ahhoz, hogy tudják, mi kapnak, és hogy kérnek-e belőle. Ezt általában a turistákra "szakosodott" éttermek csinálják.
Aki olaszországi utazást tervez és csak felületesen ismeri az ottani vendéglátást, talán elgondolkodott már rajta, mi lehet a különbség egy osteria és egy trattoria között, mi az az enoteca és vajon a ristorante csupán éttermet jelent-e? Az országot járva többféle típusú vendéglátóhelyre lehet beülni, a köztük lévő különbségek pedig nem mindig egyértelműek. Manapság a különböző olasz éttermek közötti határok elmosódtak, pedig régebben evidens volt a hierarchia: az osteria számított a legspártaibbnak, a ristorante pedig a legelegánsabb és legdrágább étteremnek. Most viszont simán előfordulhat, hogy egy osteriában többet kell fizetni, mint egy ristorantéban. Segítünk eligazodni.
(Forrás: Express, fotók: Getty Images)
külföld | turistacsapda | tipp | tanács | vendéglátóhely
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!