Szakértők szerint így lehet kikerülni a turistacsapda-gyanús éttermeket

Turistacsapdának főként azokat a vendéglátóhelyeket nevezzük, amelyek inkább a látogatókat, mintsem a helyieket szolgálják ki, és több pénzt kérnek el egy esetlegesen rosszabb minőségű ételért. De hogyan ismerhetőek fel?

Tapasztalt utazók a Redditen osztották meg a tippjeiket.

Egyikük szerint az ilyen hely "Rendkívül népszerű/turistás területen található, például közvetlenül a főtéren vagy egy turisztikai látványosság mellett. Nem mindig turistacsapda, de nagy eséllyel igen".

Érthető, hogy a legtöbb turista a város leglátványosabb részén szeretne enni – legyen az egy központi tér vagy egy népszerű műemlék. A legnépszerűbb látnivalók mellett található éttermek azonban szinte biztosan turistacsapdák. Érdemes a belvárostól kicsit távolabb keresgélni a jobb opciókért.

Hozzátette még: "Tapasztalataim szerint az étlapon szereplő tételek száma és változatossága fordítottan arányos a minőséggel. Tehát, ha egy étteremnek többoldalas az étlapja és többféle nemzet konyhájából kínál ételeket, azt tanácsos elkerülni".

"Bár a tekintélyes menü jó dolognak tűnhet, egyben azt is jelentheti, hogy az ételeket csak a mikrohullámú sütőben melegítik fel. Ha az étterem előtt valaki kint áll, akinek az a dolga, hogy minél több vendéget csábítson be, akkor szinte biztosan turistacsapdáról van szó".

Azok helyek, ahol az étlapokon fotókon mutatják be az ételeket, szintén kerülendőek. Nem minden esetben, de Olaszországban még mindig gyakori árulkodó jele az alacsony minőségnek. A helyieknek nem kell képet látniuk az ételről ahhoz, hogy tudják, mi kapnak, és hogy kérnek-e belőle. Ezt általában a turistákra "szakosodott" éttermek csinálják.

Aki olaszországi utazást tervez és csak felületesen ismeri az ottani vendéglátást, talán elgondolkodott már rajta, mi lehet a különbség egy osteria és egy trattoria között, mi az az enoteca és vajon a ristorante csupán éttermet jelent-e? Az országot járva többféle típusú vendéglátóhelyre lehet beülni, a köztük lévő különbségek pedig nem mindig egyértelműek. Manapság a különböző olasz éttermek közötti határok elmosódtak, pedig régebben evidens volt a  hierarchia: az osteria számított a legspártaibbnak, a ristorante pedig a legelegánsabb és legdrágább étteremnek. Most viszont simán előfordulhat, hogy egy osteriában többet kell fizetni, mint egy ristorantéban. Segítünk eligazodni.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

tanács | szakértő | vendéglátóhely | külföld | turistacsapda

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom