Megint megmutatta a jövőt az Uber: így nézhetnek ki a repülő taxik légikikötői

Az elképzelt jövőnkben a mindennapi közlekedés rendre repülő autókon történik, de hiába írunk lassan 2020-at, még mindig nem álltak forgalomba például a légitaxik. A szimpla közlekedési vállalkozásnál már többnek tűnő, igazi úttörőként viselkedő Uberen mindenesetre semmi nem múlik, a vállalat ezúttal néhány igen tetszetős látványtervvel mutatta meg, milyen légikikötőkbe érkeznek majd pár éven belül (?) a járművek.

A közösségi közlekedésben utazó cég több építész- és mérnöki irodát (SHoP Architects, Gensler, Pickard Chilton, Arup, Beck Group, Boka Powell, Corgan, Humphreys & Partners Architects, Mithun) bízott meg a feladattal, hogy tervezzenek légikikötőket Dallasba, Los Angelesbe és Melbourne-be. Azért oda, mert az Uber Air szolgáltatás első körben ebben a három nagyvárosban indulna el.

A tervek szerint az akár autóutak fölé is épített létesítmények óránként hetvenkét járművet szolgálnának ki, az áramellátást pedig napelemekkel oldanák meg.

Mindegyik kikötőben várótermek állnának az utasok rendelkezésére a szokásos vendéglátóhelyek és üzletek mellett, valamint közösségi alapon kerékpárokat és robogókat is igénybe lehetne venni.

A légikikötők legtöbbjét a kevesebb több elvét követve álmodták meg. Valamennyi tervezőiroda a fenntarthatóságra törekedett, megújuló energiaforrásokkal üzemeltetné a bázist, hogy az minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után.

Régóta dolgozik már a fuvarmegosztó társaság a repülő taxi szolgáltatásán, mellyel napjainkban a fentebb említett három városban kísérletezik. Ha minden jól alakul, 2023-ban már okostelefonunk applikációján keresztül rendelhetünk elektromos légitaxit, melynek fel- és leszállási pontjai fix helyeken lesznek megadva.

Az alacsony magasságban repülő, vertikálisan le- és felszálló VTOL-ban négy utas férhet el kényelmesen, és kezdetben emberi pilóta irányítaná, hogy aztán a már bejelentett elképzelés szerint a későbbiekben önvezető légitaxik hasítsanak a városok fölött.

Ez is érdekelhet:

Már csak hat évet kell várni, és légitaxival mehetünk ki a reptérre

A drónhoz hasonlóan vertikálisan száll fel, de aztán a levegőben repülőgépszerű mozgással hasít.

(Fotók: Dezeen)

jövő | látványterv | leszálló | légikikötő | légitaxi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom