Íme, az új lappföldi őrület – Jégtörő hajókra vágynak a turisták

A jégtörők Lappföld legkedveltebb turisztikai látványosságai közé avanzsáltak.

A hajókról azt kell tudni, hogy csak ezek a megerősített törzsű járművek képesek áttörni a jégtakarón, mely a sarkvidéki hidegnek hála négy hónapon keresztül borítja a Balti-tengert.

Szervezett túra keretében hajnalonként mintegy ötven ember vághat neki az egyedülálló kalandnak a jégtörő fedélzetén, ami körülbelül ilyen élmény lehet: "Nem érezni semmi különöset, csak hallani, ahogy felszakad a jég. A vastag jég" – meséli benyomásait az egyik szerencsés résztvevő.

Frank Hammero, a Polar Explorer kapitánya el is mutogatja az érdeklődőknek, mi, hogyan működik: "Olyan, mint egy kés, amelyik átvágja a jeget. Nagyon masszív a hajótest. Van egy szabályozó, amivel mindkét légcsavar állítható, és módosítható a meghajtási szöge is. Minél nagyobb a szög, annál gyorsabban megy a hajó."

A bevállalósabb turisták akár a vízbe is bemerészkedhetnek úszni, de mivel a kinti hőmérséklet általában mínusz húsz Celsius-fokig süllyed, semmiképpen sem tanácsos saját fürdőruhát felvenni.

A túra szervezői viszont erre is gondoltak, és olyan speciális túlélőruhákat biztosítanak, melyek több órán át nem engedik kihűlni az embert. Aki nulla fok alatt nem nyitott a csobbanásra, az egy könnyű sétát is tehet a hajó körül, a jégen.

A háromórás körutazás fejenként 255 eurótól (körülbelül 90 ezer forinttól) kezdődik, és könnyen lehet, hogy Lappföldet hamarosan a legfelkapottabb téli úti célok listájára repíti.

Sarki fény, rénszarvasok bőgése, végtelen, örökzöld fenyőerdők és mélykék tavak. Ez Lappföld, ahol a hosszú utakon autózva biztosan több rénszarvassal találkozunk majd, mint emberrel.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

kedvenc | kaland | turista | lappföld | program

FOLYTASD EZZEL

Egyre több magyar szívét ejti rabul ez a magyarországi üdülőhely

Ebben az európai városban hamarosan már a kiköltözés előtt kaphatunk lakást

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram