Close
Újranyit a világ talán legfélelmetesebb helyén fekvő étterme

Újranyit a világ talán legfélelmetesebb helyén fekvő étterme

Eddig olyan turistavonzó városok, mint Barcelona vagy Velence esetén használtuk leginkább az overturism kifejezést, egy függőleges sziklafal tövében, 2500 méter magasan fekvő hegyi étterem kapcsán viszont valahogy nem jutott eszünkbe elturistásodás gondolata. Az elképesztő fekvése és panorámája miatt világhírűvé vált Äscher vesztét pedig pontosan ez okozta.

Az étterem előző tulajdonosa ugyanis azért zárta be tavaly a helyet, mert nem bírt az oda özönlő látogatók hadával, ráadásul a ház és az infrastruktúrája szerinte rég elavult már.

Az új tulajdonos viszont áll a kihívások elé, és múlt csütörtökön újranyitotta az Äschert – egész pontosan nyitotta volna, ha nem szól közbe az időjárás.

Csupán a megnyitó tolódott el kicsit, de attól még nyugodtan tervezhetünk egy kirándulást a filmbe illő helyszínre.

A májustól novemberig nyitva tartó éttermet legkönnyebben kabinos felvonóval lehet megközelíteni Wasserauenből, bár a merészebbek egy háromórás – közepes nehézségűnek tartott – gyalogtúrát is képesek bevállalni érte –, ebben az esetben egészen biztosan hatalmas étvággyal ülnek le ebédelni vagy vacsorázni.

Étkezés közben a svájci Alpok morózus csúcsainak, valamint a képeslapokra illő völgyeinek látványa fogadja a szerencsés asztalhoz jutót, akinek olyan érzése támad a menüt lapozgatva, mintha a levegőben lógna. Kívülről nézve persze még félelmetesebb az egész, mert azon aggódik a vendég, hogy mindjárt rádől a százméteres sziklafal a házra.

A Svájc észak-keleti felében található Äscher egyébként eredetileg vendégháznak épült még 1884-ben. Konyhája helyi alapanyagokból építkező, tradicionális és őszinte fogásokra épül. Néhány évvel ezelőtt kapta fel igazán a világ, amikor 2014-ben bekerült a Huffington Post legkülönlegesebb éttermeket ajánló összeállításába, valamint a National Geographic címlapján díszelgett.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Aescher.ch)

Close