Ukrajnának van egy "saját Maldív-szigetekje", ahol ellazul a lelked

Maldív-szigetekről többek között annyit tudunk, hogy ott egy bámulatos fotó elkészítéshez se filterre, se Photoshopra nincs szükségünk. Álomszerű hely az Indiai-óceánon, ahol a hófehér és az azúrkék színek festik meg a képeslapra illő vidéket. Nem feltétlenül kell viszont majd egy napot utazni érte, mert a szomszédunkban is találni hasonló helyet – még ha értelemszerűen nem teljesen ebben a formában.

Íme Dzharylhach szigete, amit Ukrajna Maldívjaként emlegetnek.

A csupán ötvenhat négyzetkilométer alapterületű sziget valahol félúton fekszik Ukrajna szárazföldi területei és a Krím-félsziget között. Különlegességét egyedülálló ökoszisztémája adja, amit leginkább annak köszönhet, hogy soha sem népesítették be emberek. A sziget hangulatát talán egy Vlagyimir nevű turista megható szavai adják vissza igazán.

"Hogy mit érzek itt? Valódi békét. Egy kicsit kiszakadhatok a technológia uralta hétköznapokból. Szükségem volt valami vad élményre, és újra embernek akartam érezni magam. Nem egy robotnak."

Dzharylhach szigetét nyaranta sokan keresik fel, de a látogatók a növény- és állatvilág kilencvenkilenc százalékához nem férhetnek hozzá. 2010-ben nemzeti parkká nyilvánították, a vadászatot egyből betiltották. A szigeten hetvenféle ritka növényfaj él, továbbá több száz szarvas – köztük három albínó példány – figyelhető meg muflonok, vadjuhok, rókák és vaddisznók társaságában. A partról fekete-tengeri palackorrú delfint és közönséges rövidcsőrűt delfint is lehet látni.

1902-ben egy igen jellegzetes szerkezetű világítótorony épült Dzharylhachon, ami első látásra ismerősnek tűnik – nem véletlenül, ugyanis Gustav Eiffel egyik tanítványa tervezte. Egészen 1997-ig hagyományos módon működött, aztán automatikussá szerelték át.

Az első turisták valamikor az 1990-es években kis hajókon érkeztek meg, manapság két gőzhajó naponta háromszor nyolcszáz látogatót szállít a szigetre, közülük csak minden harmadik marad éjszakára.

"Itt ellazul a lelkünk. Sajnos szinte lehetetlen ilyen szigetet találni Ukrajnában. Itt érezzük a szabadságot" – mondta a kivételes helyről a Kijevből érkező Anatolij.

Hiszünk neki.

Ez is érdekelhet:

Ebben a maldív-szigeteki resortban egy dolgunk van: magunkkal foglalkozni

Ezt a resortot pedig kifejezetten azoknak álmodták meg, akik luxuskörülmények között keresik az intimitást.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

Dzharylhach | lakatlan | utazás | felfedezés | ukrajna

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom