Close
Ez a svéd város újragondolja a tömegközlekedését, hogy buszra csábítsa a férfiakat

Ez a svéd város újragondolja a tömegközlekedését, hogy buszra csábítsa a férfiakat

Umeå megtörné a nők uralmát ezen a téren.

Rendszeresen születnek kutatások a nemi különbségekről például a járvány vagy a klímaváltozás és a károsanyag-kibocsátás viszonylatában, most pedig Európa legjobb levegőjű városának közlekedéselemzői szolgáltak egy újabb adalékkal. Arra jöttek rá ugyanis, hogy sokkal több nő használja a tömegközeledést munkába járáshoz, mint férfi. Utóbbiak inkább autóval mennek dolgozni. De vajon mi lehet ennek az oka? Az egyik magyarázat szerint az ok igen banális lehet.

Míg az olyan, nők által dominált munkahelyekre, mint például a városi kórház, könnyen el lehet jutni tömegközlekedéssel, a Västerslätt ipari negyedbe, ahol többnyire férfiak dolgoznak, ezt igen nehézkesen lehet megtenni.

Mint Leif Eriksson, az umeåi vállalkozók infrastrukturális fejlesztésekkel foglalkozó csoportjának képviselője elmondta, szeretnék, ha több busz járna az ipari negyedbe, és azok jobban alkalmazkodnának a munkaidőhöz. Emellett több buszmegállóra is szükség lenne, amellett, hogy mindenkinek mérlegelnie kell a saját utazási szokásait.

Bár a megoldás igencsak egyszerűnek tűnik, tágabb kérdéseket is felvet, ugyanis felmerülhet a gyanú, hogy

a városokban világszerte a nőknek kedvez a tömegközlekedési infrastruktúra.

Pedig Umeåban például, ha a férfiak ugyanannyit tömegközlekednének, mint a nők, az húsz százalékkal csökkentené az autózásból származó energiafogyasztást. A város célja, hogy 2025-re egészen addig növelje a tömegközlekedés, a séta és a biciklizés népszerűségét, míg az az agglomeráción belüli utazások 65 százalékát eléri.

Párizs is megreformálná a tömegközlekedését, méghozzá igen kalandos módon, miközben egy másik svéd régió egy teljesen más természetű problémával találta magát szemben.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

nemi különbségek | férfiak | svédország | tömegközlekedés | nők

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram