Close
Ezek az országok máris korlátozzák a kínai turistákat, és újabb szigorítások jöhetnek

Ezek az országok máris korlátozzák a kínai turistákat, és újabb szigorítások jöhetnek

Alighogy kiszabadultak otthonról a kínai turisták, már jön is a válasz.

Az elmúlt néhány hétben Kína rohamléptekkel lazított a szigorú Covid-korlátozásokon, ami több országot is aggaszt, mert úgy vélik, hogy a vírus terjedése kontrollálatlanná vált. Eközben Kínában kilőtt a külföldi repülőjegyekre irányuló kereslet.

A milánói Malpensa reptéren december 26-án kezdték tesztelni a Pekingből és Sanghajból érkezőket, az eredmények szerint pedig majdnem minden második utas fertőzött volt.

Ezután az ország elrendelte, hogy minden Kínából érkező utast antigén tesztnek kell alávetni, és a kimutatott vírust szekvenálják is, hogy meghatározzák a genomját. Olaszország azt kérte, hogy az Unió vezessen be egységes korlátozásokat, amit az Egészségbiztonsági Bizottság meg is tárgyal.

Belgium szintén a korlátozások újrabevezetése mellett foglalt állást, míg Franciaország szerint szükségtelen az újabb szigorítás.

Japán negatív tesztet fog kérni a Kínából utazóktól, és egy hetes karanténba kell vonulniuk azoknak, akik pozitív eredményt kapnak, emellett az ország azt tervezi, hogy limitálja a Kínából érkező repülők számát. Malajzia nyomkövető és megfigyelési intézkedéseket vezetett be, a Fülöp-szigeteken pedig szintén tervezik a tesztelés bevezetését.

Az Egyesült Államokba Kínából, Hongkongból és Makaóból  érkező, két évesnél idősebb utasoknak január 5-től negatív teszteredményt kell bemutatniuk, ami az utazás előtt maximum két nappal készült. Ezek mellett India és Tajvan is korlátozásokat készül bevezetni, míg Nagy-Britannia és Ausztrália nem tervez szigorítást.

Eközben Kína a beutazási követelményein is lazított, január 8-tól az országba érkezőknek már nem kell karanténba vonulniuk, és vízumot is igényelhetnek azok, akik a tengerentúlra utaznának. Hongkong szintén eltörli a maradék korlátozásait: nincs már szükség tesztre, oltási igazolásra, és engedélyezik a 12 főnél nagyobb összejöveteleket is, de a maszkviselés kötelező marad.

Az Európai Unió egyébként nemrég adott ki közleményt az utazási korlátozásokkal kapcsolatban.

(Forrás: Euronews, BBC, képek: Unsplash, Getty Images)

covid | kína | koronavírus | korlátozás | teszt

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram