Világszerte milliók mellőzik az alkoholt a száraz január jegyében, de a tendencia kezd túlnyúlni az újéven, és az utazásokon is nő az alkoholmentes italok, rendezvények és tevékenységek iránti kereslet.
Míg a baby boomerek körében enyhén növekszik az alkoholfogyasztás a Gallup Intézet felmérése szerint, a millenniumi generációnak mindössze negyvenkét százaléka állítja azt, hogy rendszeresen iszik alkoholt, a Z generációban pedig ez az arány mindössze huszonegy százalék. Tavaly is érezhető volt, idén pedig vélhetően tovább erősödik az alkoholmentes utazás trendje, ahol az utazók kerülik a kocsmákat, és olyan szállásokat és éttermeket keresnek, amelyek kreatív alkoholmentes italokat kínálnak.
Egy Expedia megbízásából végzett kutatás során a megkérdezettek fele mondta, hogy szívesen szállna meg olyan szállodában, ahol könnyen elérhetők az alkoholmentes italok, például koktélok és sörök.
Minden negyedik utazó vallotta, hogy azért nem akar alkoholt fogyasztani a nyaralás alatt, hogy megőrizze a kontrollt, valamint az érzelmi és fizikai jóllétét.
Manapság, amikor a wellnessüdülések szintén a virágkorukat élik, nem meglepő, hogy az emberek egészségesen és kipihenten akarnak visszatérni a nyaralásról.
Az alkoholmentes koktélokban sokak szerint az a jó, hogy megőrzik az együtt ivás közösségi élményét, ugyanakkor nem járnak semmiféle rosszulléttel. Mások a vallásuk miatt nem ihatnak alkoholt.
Ha alkoholmentes italokat keresünk, Németország lehet erre a legjobb hely, amely elkötelezett amellett, hogy a legjobb alkoholmentes és alacsony alkoholtartalmú söröket, borokat és szeszes italokat alkossa meg. Az ország már most az alkoholmentes italok vezető gyártója a világon.
A fekete erdei ginlepárló, a BOAR Distillery tulajdonosai például azért döntöttek úgy, hogy az alkoholmentes italokat is gyártanak, hogy várandós feleségeiknek is legyen mit inniuk a társaságban, míg mások alkoholt fogyasztanak. Az eredmény a BOAR Zero alkoholmentes gin lett.
Több német szőlőültetvény is készít alkoholmentes bort, az Alpirsbacher Klosterbraeu sörfőzde pedig több mint tucat országba szállít alkoholmentes sört. Bár az eladások aránya egyelőre alacsony az alkoholtermékeikhez képest, világszerte egyre nagyobb a kereslet a az alkoholalternatívák iránt.
Ez az ország például élen jár ebben a trendben, de még a klasszikusan a kocsmákról híres vidékeken is erősödni látszik a tendencia.
(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)
utazás | koktél | ital | bor | alkohol | január
Így fordulhat elő, hogy Írországban van egy amerikai határ
Először utazol egyedül? Itt van 5 hasznos tanács, hogy a legtöbbet hozd ki belőle

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!