Világszerte milliók mellőzik az alkoholt a száraz január jegyében, de a tendencia kezd túlnyúlni az újéven, és az utazásokon is nő az alkoholmentes italok, rendezvények és tevékenységek iránti kereslet.
Míg a baby boomerek körében enyhén növekszik az alkoholfogyasztás a Gallup Intézet felmérése szerint, a millenniumi generációnak mindössze negyvenkét százaléka állítja azt, hogy rendszeresen iszik alkoholt, a Z generációban pedig ez az arány mindössze huszonegy százalék. Tavaly is érezhető volt, idén pedig vélhetően tovább erősödik az alkoholmentes utazás trendje, ahol az utazók kerülik a kocsmákat, és olyan szállásokat és éttermeket keresnek, amelyek kreatív alkoholmentes italokat kínálnak.
Egy Expedia megbízásából végzett kutatás során a megkérdezettek fele mondta, hogy szívesen szállna meg olyan szállodában, ahol könnyen elérhetők az alkoholmentes italok, például koktélok és sörök.
Minden negyedik utazó vallotta, hogy azért nem akar alkoholt fogyasztani a nyaralás alatt, hogy megőrizze a kontrollt, valamint az érzelmi és fizikai jóllétét.
Manapság, amikor a wellnessüdülések szintén a virágkorukat élik, nem meglepő, hogy az emberek egészségesen és kipihenten akarnak visszatérni a nyaralásról.
Az alkoholmentes koktélokban sokak szerint az a jó, hogy megőrzik az együtt ivás közösségi élményét, ugyanakkor nem járnak semmiféle rosszulléttel. Mások a vallásuk miatt nem ihatnak alkoholt.
Ha alkoholmentes italokat keresünk, Németország lehet erre a legjobb hely, amely elkötelezett amellett, hogy a legjobb alkoholmentes és alacsony alkoholtartalmú söröket, borokat és szeszes italokat alkossa meg. Az ország már most az alkoholmentes italok vezető gyártója a világon.
A fekete erdei ginlepárló, a BOAR Distillery tulajdonosai például azért döntöttek úgy, hogy az alkoholmentes italokat is gyártanak, hogy várandós feleségeiknek is legyen mit inniuk a társaságban, míg mások alkoholt fogyasztanak. Az eredmény a BOAR Zero alkoholmentes gin lett.
Több német szőlőültetvény is készít alkoholmentes bort, az Alpirsbacher Klosterbraeu sörfőzde pedig több mint tucat országba szállít alkoholmentes sört. Bár az eladások aránya egyelőre alacsony az alkoholtermékeikhez képest, világszerte egyre nagyobb a kereslet a az alkoholalternatívák iránt.
Ez az ország például élen jár ebben a trendben, de még a klasszikusan a kocsmákról híres vidékeken is erősödni látszik a tendencia.
(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)
alkohol nélkül | ital | koktél | utazás | január
Luxus ízek, felejthetetlen pillanatok – Így válassz tökéletes szeszes italt karácsonyra
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!