Close
Öt dolog, amit egy orvos szerint minden utazás előtt meg kell tenned az egészségedért

Öt dolog, amit egy orvos szerint minden utazás előtt meg kell tenned az egészségedért

Készítsd fel a tested és a lelked is.

Az utazás jótékony hatásait aligha kell különösebben részletezni,

mint ahogyan egy hosszú repülő-, autó- vagy vonatút negatív következményekkel is járhat.

„Az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a stressz milyen negatív hatással lehet a szervezetre” – osztotta meg tapasztalatait Dr. Kristin Wright McKitish egészségügyi szakértő. „Egy utazás megtervezése, koordinálása és a ruhák bepakolása is sokkal stresszesebb lehet, mint azt gondolnánk, ezért gondoskodjunk arról, hogy megfelelő időt hagyjunk a felkészülésre, és cserébe valóban élvezhető lesz.”

Íme öt dolog, amit Dr. McKitish minden utazás előtt megtesz, hogy fizikailag is felkészüljön. Érdemes megfontolni.

Igyál sok vizet!

McKitish szerint a megfelelő mennyiségű víz bevitele kritikus az általános egészséget tekintve, különösen egy utazást megelőzően.

„Ha jól hidratált maradsz, és naponta nagyjából két-három liter vizet megiszol, az segít az immunrendszerednek optimálisan működni” – mondta. „Minden sejtnek, szövetnek és szervnek vízre van szüksége a megfelelő teljesítéshez – így az immunrendszernek is. A repülés különösen dehidratáló hatású, ezért nem szabad elfeledkezni a fedélzeti vízivásról. Kerüld az erősen koffeintartalmú italokat és az alkoholt, mivel mindkettő dehidratációt okoz.

Szedj vitaminokat!

McKitish azt ajánlja, hogy utazás előtt fontold meg egy immunerősítő étrend-kiegészítő szedését,

hogy a szervezeted csúcsformában legyen.

„Minden páciensemnek javaslom, hogy az indulást megelőzően három-öt napig szedjen immunerősítő étrend-kiegészítőket, és aztán folytassa az utazás során is. Különösen C-vitamint, D-vitamint, cinket és probiotikumokat”.

Aludj eleget!

Az egészséges és boldog utazásra történő felkészülés egyben azt is jelenti, hogy indulás előtt megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra van szükség.

„Elengedhetetlenül fontos, és sajnos gyakran háttérbe szorul az utazás előtt, akár a tervezés, akár az utazás izgalma miatt” – mondta McKitish. „A szervezet alvás közben végzi a legfontosabb munkáját, ami leginkább az immunrendszered erősítését jelenti. Utazáskor az úti céltól függően fennáll a vírusok és baktériumok által okozott betegségek veszélye, ezért mindenképp javasolt legalább hét-nyolc órát aludni, hogy az immunrendszer felkészüljön”.

Egy kis edzés!

Valószínűleg elég sokat gyalogolsz egy utazás alkalmával, plusz nehéz csomagokat is cipelni kell, ezért McKitish azt ajánlja, hogy közvetlenül az indulás előtt erősíts egy kicsit.

Segít oldani az idegeket és a stresszt, de az immunrendszert is felturbózza.

Élvezd a tervezgetést!

Ez is csökkenti a stressz-szintet, és remekül fogod érezni magad.

„Ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy hosszú nyaralásra menj, élvezd ki. Minden új, egészséges szokás, amit az utazásra való felkészülés során felveszel, kifizetődő lehet, ha megtartod őket, miután visszatértél.”

Mindannyian tudjuk, hogy nehéz idők jönnek, sőt, már meg is jöttek. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy le kellene mondanunk a recesszió idején luxusnak számító külföldi utazásról. Számos módja van annak, hogy pénzt spóroljunk ilyenkor anélkül, hogy az élmény veszélybe kerülne. Íme, egy lista tíz könnyedén megvalósítható módszerről.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash)

nagy sztori | kötelező | utazás | szakértők | javaslat

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram