Close
Három város, három érdekes építészeti megoldás hőhullámok ellen

Három város, három érdekes építészeti megoldás hőhullámok ellen

Ezen a nyáron már a harmadik komoly hőhullámot kell kibírnunk Európában, de az amerikai kontinensről is folyamatosan érkeznek a hírek az elszabaduló hőmérsékletekről.

Különösen azokat érintheti érzékenyen a kánikula, akik valamelyik nagyvárosban ragadtak, ezért is esik egyre nagyobb hangsúly arra, mit tesznek ezek a települések a forróság elkerülésére. Íme, néhány érdekes megoldás.

Medellín zöld folyosója

Kolumbia második legnagyobb városában olyan jól sikerült a zöldítés, hogy Zöldfolyosó-projektjük díjat kapott az Ashden klímavédelmi szervezettől. A településen tizennyolc utat és tizenkét csatornát alakítottak át zöld, növényzettel ölelt kerékpáros és gyalogos úttá, melyek hálózatot alkotnak, és parkokat kötnek össze, valamint más, forgalmas célpontokat kötnek össze.

Mindennek pedig Celsius-fokokban mérhető eredménye is van:

ezekben az övezetkben a hőmérséklet mintegy három fokkal csökkent,

de remélik, hogy 2030-ra ez az érték öt fokra kúszhat fel.

2019-re több mint nyolcezer fát és 350 ezer cserjét ültettek el, és még a megemelt metróvonal alatti területet is környezetvédelmi céllal, esővízgyűjtés céljára hasznosították. A hídról lezúduló csapadékot felfogják, és a zöldterületeket öntözik vele.

Abu-Dzabi kőcsipkéi

A Közel-Kelet egyes részei a Föld legforróbb lakott helyei közé tartoznak, Abu-Dzabiban a hőmérséklet nem ritkán hagyja el az 50 fokot. Ilyenkor minden eszközt érdemes bevetni ami akár csak néhány foknyi enyhülést is ígér, így kerülnek elő a legmodernebb technológiák mellé az ősi keleti építészet légkondicionáló vívmányai is.

Mashrabiyának hívják azokat a csipkés felületeket, amelyek beárnyékolják az erkélyeket,

miközben valamennyi fényt átengednek, és nem utolsó sorban gyönyörűen festenek.

Ez a megoldás inspirálta az Al Bahar-torony hatszögletű árnyékolóit, amelyekből nem kevesebb, mint ezer darab borítja a huszonöt emeletes épületet. Ezek a beépített érzékelőknek hála ernyőként nyílnak ki, amikor napfény éri őket, ami igencsak áldásos a benti klímára nézve, az épület külső része ugyanis akár kilencven fokig is felmelegedhet. Így viszont az épület légkondiszükséglete a felére csökken.

Los Angeles fehér utcái

Elég Görögországig utaznunk, hogy rikítóan fehér falakkal találkozzunk, más mediterrán országokban pedig a tetők fehérre festése merült fel. Los Angeles azonban egy lépéssel tovább ment, és egész utakat mázolt fehérre, ami egyes kutatók szerint akár tíz fokkal is lehűtheti a betont, ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a visszaverődő hő pont az ott sétálókon csapódik le.

Los Angeles mindenesetre folytatja a kísérletezést, jelenleg a CoolSeal nevű,

szürkésfehér festékkel, amit egykor arra használták, hogy elrejtse a parkoló repülőgépeket a műholdak elől.

A tetők fehérre festése ugyanakkor működőképes ötletnek tűnik, de az eredmény attól is függ, hogy milyen anyagból készült a tető. Az indiai Ahmedabadban például a fehér szín akár tizenöt fokkal is lehűtheti a tetőt, ugyanakkor a növényekkel beültetett zöldtető is jó megoldás lehet.

Párizs és más európai városok is küzdenek a hőhullámok ellen, de ha már semmi nem segít, akkor a legjobb felkeresni a kontinens leghidegebb helyeit.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

nagy sztori | építészet | városok | hőhullám | hűsítő

FOLYTASD EZZEL

Ebben az országban most inkább ne szálljunk be az alternatív taxiba

Erre indulj, ha Horvátország kicsiny Velencéit keresed!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram