Idén utoljára vehetünk részt teljesen ingyen a világ egyik legnagyobb farsangján

Ma kezdődött a velencei karnevál, amely idén a város szülötte, Marco Polo halálának hétszázadik évfordulója előtt tiszteleg.

A világ egyik leglátogatottabb farsangjának nyitónapja az idén a holokauszt nemzetközi emléknapjára esett, ezért az igazi ünneplés csak vasárnap kezdődik a Rio di Cannareggio csatornáján szokásos vízi parádéval. A látogatók viszont már szombat kora reggeltől ellepték a velencei utcákat, tereket, ahol mutatványosok, artisták, színészek két héten át, egészen február 13-ig naponta csaknem ezer rövidebb és hosszabb előadást mutatnak be.

A városban évek óta úgynevezett "diffúz" karnevált tartanak, vagyis nem kizárólag a Szent Márk téren és a történelmi városközpontban, hanem egyszerre számtalan helyszínen zajlanak a farsangi események, így a lagúnák szigetein és más városokban is. A húshagyó keddig tartó program a carnevale.venezia.it honlapon olvasható.

A vasárnap délelőtti vízi parádén színesen feldíszített gondolák, csónakok, hajók vonulnak fel karneváli jelmezesekkel. A menetet a hagyomány szerint egy hatalmas patkány vezeti, vagyis egy szürke patkányt ábrázoló csónak, amely végigsiklik a csatornákon, jelezve, ki is számít a város igazi urának. A patkány sorsa ismert: amint a vízi felvonulás a végéhez ér, a papírpatkány szétpukkan, és színes léggömbök, szalagok szállnak fel belőle.

Tavaly így festett a karneváli rágcsáló

Az idei karnevál a Kelet felé – Marco Polo csodálatos utazása címet kapta, és a nagy utazó halálának hétszázadik évfordulójáról emlékezik meg: a velencei születésű kereskedő 1324 januárjában hunyt el.

A mostani lehet az utolsó karnevál, amelyen teljesen ingyenes a részvétel, mert áprilistól sokaknak fizetni kell a belépésért a városba.

A karneválon idén is rendkívüli tömegre kell készülni elsősorban a hétvégeken, a vasútállomástól előre megjelölt útvonalakra terelik majd a turistákat. A Szent Márk teret, ha az ott tartózkodók száma eléri a húszezret, ideiglenesen lezárják.

Velence a nyártól más, turistákat is érintő korlátozásokat is bevezet, ha pedig megismernénk a város kevésbé zsúfolt oldalát, ezeket a helyszíneket érdemes felfedeznünk.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

kezdet | olaszország | vége | farsang | velence

FOLYTASD EZZEL

Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A csendes luxus titka: ismerd meg a Falconerit!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom