Close
Hihetetlen összegért kelhet el öt palack whisky

Hihetetlen összegért kelhet el öt palack whisky

Bowmore 1964-es egymalátás whiskyjének öt rendkívül ritka palackjáért félmillió dollárnál is többet fizethet egy dúsgazdag gyűjtő.

Az Isle of Wray szeszfőzde legendás italkínálatának teljes, ötpalackos szettjét bocsátja árverésre április végén a Sotheby’s. A nyertes ajánlattevő ráadásul a világ egyik legértékesebb whiskykollekciója mellé még a szeszfőzde darabjaiból épített gyönyörű, egyedi szekrényt is magáénak tudhatja majd.

A whiskyket 1964-ben desztillálták és olyan tölgyfahordókban érlelték, amelyeket korábban édes Oloroso sherry előállításához használtak.

Az első kiadás huszonkilenc évvel később, 1993-ban jelent meg, majd további két széria készült a következő két évben. A harmadik kiadást az utolsónak szánták, 2007-ben azonban megjelent egy negyvenkét éves, 2016-ban pedig egy ultralimitált, mindössze százötvenkilenc palackból álló tétel is.

Az aukció része John Galvin bútortervező által épített egyedi whiskyszekrény is, mely speciális, kézzel fújt kiegészítőket, hat kézzel poharat és egy palackot is tartalmaz, de tartoznak hozzá sárgaréz alátétek is.

Az élő aukció hétfő délben kezdődik hongkongi idő szerint, de előzetesen online is lehet rá licitálni. A Sotheby’s arra számít, hogy a győztes licit valahol 310 ezer és 640 ezer dollár között lesz, azaz több mint 190 millió forint is lehet, amit egy az egyben jótékonysági célra ajánlanak fel.

Ha olvasnál még a whiskyről, nem gördítünk elé akadályt, sőt. A világ egyik legrégibb és legpatinásabb, családi tulajdonú whiskygyártó üzemének története több mint százhuszonöt éve kezdődött. A Glenfiddichből azóta legenda lett, 1937-es single maltjuk az egyik legritkább és legdrágább whisky a világon, párlataik karakteres ízvilága pedig a legkeresettebb skót whiskyk közé emelte. De vajon mi rejlik a titkos családi recept mögött? Utánajártunk. Amennyiben koktélhoz használnád fel, ezt a négyet ajánljuk, ha pedig kíváncsi vagy, milyen volt megkóstolni a világ legfüstösebb whiskyjét, itt elmeséljük.

gaszronómia | aukció | rekord | sotheby’s | whisky

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram