Close
Hihetetlen áron kelt el a világ legnagyobb magán whiskygyűjteménye

Hihetetlen áron kelt el a világ legnagyobb magán whiskygyűjteménye

A The Spirits Business szerint a Pat’s Whisk(e)y Collection összesen 4,5 millió dollárért kelt el, a kilencezer darabos gyűjtemény utolsó palackjának értékesítését tavaly novemberben tartották.

A világ legnagyobb magán whiskygyűjteményét egy titokzatos ember, Pat állította össze tizenöt év alatt. A névtelenségét továbbra is megőrizni kívánó gyűjtő a 2000-es évek elején szeretett bele a whiskybe és eleinte pusztán azért vásárolta, hogy

megkínálhassa családját és barátait a különleges italokból.

Minél többet kóstolt azonban, annál inkább nőtt a whisky iránti szenvedélye, mígnem egyedülálló kollekciója kilencezer darabosra duzzadt. A gyűjteményben a világ minden tájáról származó italok szerepeltek, köztük több mint százötven palack skót lepárlóüzemek munkáját dicsérte.

Az eladás idején a kollekciót a világ legnagyobb és legváltozatosabb magángyűjteményeként tartották számon.

2020-ban Pat úgy döntött, ideje megválni gyűjteményétől. A Whiskey Auctioneer-rel együttműködve huszonhárom aukcióra osztotta fel a kollekciót különböző tematikák alapján.

Így árverésre kerültek a Gordon & MacPhail Private Collection palackjai, de külön lehetett licitálni az amerikai whiskey-kre is.

Az utolsó árverésen egy üveg Springbank 1966 Local Barley és egy ötvenéves Highland Park került kalapács alá, melyek összesen egymillió dollárért keltek el.

A The Spirits Businessnek a titokzatos személy úgy fogalmazott: érzelmileg nehéz folyamat volt számára a kollekció eladása. Magát a gyűjtemény összeállítását egy hihetetlen utazásnak tartja, amelynek megfelelő fináléja volt az árveréssorozat. Ennek köszönhetően ugyanis a palackok visszakerültek a piacra, hogy mások is élvezhessék azokat.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

whisky | italgyűjtemény | whiskey | alkohol | aukció

FOLYTASD EZZEL

Újra és újra megdöntik az egy nap alatt felkeresett kocsmák világrekordját

Ezek Európa legjobb úti céljai, ha legurítanánk néhány korsó sört

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom