Close
Hihetetlen áron kelt el a világ legnagyobb magán whiskygyűjteménye

Hihetetlen áron kelt el a világ legnagyobb magán whiskygyűjteménye

A The Spirits Business szerint a Pat’s Whisk(e)y Collection összesen 4,5 millió dollárért kelt el, a kilencezer darabos gyűjtemény utolsó palackjának értékesítését tavaly novemberben tartották.

A világ legnagyobb magán whiskygyűjteményét egy titokzatos ember, Pat állította össze tizenöt év alatt. A névtelenségét továbbra is megőrizni kívánó gyűjtő a 2000-es évek elején szeretett bele a whiskybe és eleinte pusztán azért vásárolta, hogy

megkínálhassa családját és barátait a különleges italokból.

Minél többet kóstolt azonban, annál inkább nőtt a whisky iránti szenvedélye, mígnem egyedülálló kollekciója kilencezer darabosra duzzadt. A gyűjteményben a világ minden tájáról származó italok szerepeltek, köztük több mint százötven palack skót lepárlóüzemek munkáját dicsérte.

Az eladás idején a kollekciót a világ legnagyobb és legváltozatosabb magángyűjteményeként tartották számon.

2020-ban Pat úgy döntött, ideje megválni gyűjteményétől. A Whiskey Auctioneer-rel együttműködve huszonhárom aukcióra osztotta fel a kollekciót különböző tematikák alapján.

Így árverésre kerültek a Gordon & MacPhail Private Collection palackjai, de külön lehetett licitálni az amerikai whiskey-kre is.

Az utolsó árverésen egy üveg Springbank 1966 Local Barley és egy ötvenéves Highland Park került kalapács alá, melyek összesen egymillió dollárért keltek el.

A The Spirits Businessnek a titokzatos személy úgy fogalmazott: érzelmileg nehéz folyamat volt számára a kollekció eladása. Magát a gyűjtemény összeállítását egy hihetetlen utazásnak tartja, amelynek megfelelő fináléja volt az árveréssorozat. Ennek köszönhetően ugyanis a palackok visszakerültek a piacra, hogy mások is élvezhessék azokat.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

aukció | alkohol | whisky | alkoholos ital | whiskey

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram