Hihetetlen áron kelt el a világ legnagyobb magán whiskygyűjteménye

A The Spirits Business szerint a Pat's Whisk(e)y Collection összesen 4,5 millió dollárért kelt el, a kilencezer darabos gyűjtemény utolsó palackjának értékesítését tavaly novemberben tartották.

A világ legnagyobb magán whiskygyűjteményét egy titokzatos ember, Pat állította össze tizenöt év alatt. A névtelenségét továbbra is megőrizni kívánó gyűjtő a 2000-es évek elején szeretett bele a whiskybe és eleinte pusztán azért vásárolta, hogy

megkínálhassa családját és barátait a különleges italokból.

Minél többet kóstolt azonban, annál inkább nőtt a whisky iránti szenvedélye, mígnem egyedülálló kollekciója kilencezer darabosra duzzadt. A gyűjteményben a világ minden tájáról származó italok szerepeltek, köztük több mint százötven palack skót lepárlóüzemek munkáját dicsérte.

Az eladás idején a kollekciót a világ legnagyobb és legváltozatosabb magángyűjteményeként tartották számon.

2020-ban Pat úgy döntött, ideje megválni gyűjteményétől. A Whiskey Auctioneer-rel együttműködve huszonhárom aukcióra osztotta fel a kollekciót különböző tematikák alapján.

Így árverésre kerültek a Gordon & MacPhail Private Collection palackjai, de külön lehetett licitálni az amerikai whiskey-kre is.

Az utolsó árverésen egy üveg Springbank 1966 Local Barley és egy ötvenéves Highland Park került kalapács alá, melyek összesen egymillió dollárért keltek el.

A The Spirits Businessnek a titokzatos személy úgy fogalmazott: érzelmileg nehéz folyamat volt számára a kollekció eladása. Magát a gyűjtemény összeállítását egy hihetetlen utazásnak tartja, amelynek megfelelő fináléja volt az árveréssorozat. Ennek köszönhetően ugyanis a palackok visszakerültek a piacra, hogy mások is élvezhessék azokat.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

aukció | whisky | alkohol | ital | italgyűjtemény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom