Close
Újra jár a lebegő vasút, amiből egyszer kizuhant egy elefánt

Újra jár a lebegő vasút, amiből egyszer kizuhant egy elefánt

Annyira nem sűrűn hallani utazásról szóló beszélgetésekben, hogy éppen Wuppertalba megyünk városlátogatásra. Nem úgy a közlekedési eszközök szerelmeseinek körében, ugyanis a német városban üzemel a világ első Schwebebahnjavagyis a függővasút, amely egy sínen halad. Pár hónapra felújítási munkálatok miatt kiiktatták a forgalomból, de már újra száguld.

Napi több mint 65 ezer ember utazik a járművön, amely 1901 óta közlekedik. Elég futurisztikus gondolatnak tűnhetett anno, a századelőn, hogy a hagyományos sínpáros, földi vasút helyett levegőbe emeljék a vonatot. Nemcsak praktikai megfontolás miatt építették meg úgy, hogy az egyébként is zavaró forgalmat ne korlátozzák még jobban, a Wupper-patak is akadályozta volna az építkezést, és a kerülés megnövelte volna a költségeket. A Schwebebahn jövőbe mutató megoldása lényegében spórolás eredménye.

Eugen Langen, a függővasút tervezője először Berlin városában szerette volna megvalósítani az építkezést, de végül Wuppertal kapta meg a különleges tömegközlekedési eszközt. Több mint 470 acél tartóoszlopot emeltek az építkezéskor, így került a patak fölé a kötött pálya. Európában nem találni másik ilyen hosszú, ráadásul városi közlekedésre használt monorailt, leginkább vidámparkokban jegyeznek hasonló szerkezeteket.

Több mint százéves fennállása óta sok mindenen ment keresztül, rongálódott, megsérült, és persze balesetek is voltak bőven. Ezek közül az egyik legkülönösebb, amikor egy elefánt zuhant bele a Wupper-patakba. Igen, valóban ez történt, egy csapnivaló cirkuszos marketingtevékenység következtében. 1950-ben gondolta azt egy cirkuszigazgató, fantasztikus ötlet lesz, ha egyik elefántjukat megröptetik a vasúton.

A történet már így, magában is szörnyű volna, de komplikációk akadtak, amikor az állat jogosan döntött úgy, neki semmi keresnivalója nincs a függővasút szerelvényében, és riadalmában ablakokat kitörve, tizenkét métert zuhant a kicsit sem mélyvízű patakba. Emberek is pottyantak utána, de csodás módon senkinek sem történt nagyobb baja. Az elefánt is megúszta ép bőrrel, s új nevet is kapott: Tuffi. Ez az olasz tuffare szóból ered, ami mártózást jelent. Nos, szegény Tuffi tényleg extrém módon fürdött meg Wuppertal kellős közepén. Az esetről számos manipulált fotót látni (mi is egy ilyet választottunk), de igazából egy sem született – csupán grafikák és mesekönyvek jegyzik az esés pillanatát.

A SchwebebahnEurópa leghosszabb függővasútja mostantól elefánt nélkül, de ismét működik. Átutazóban is érdemes szemügyre venni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay, vintage.es)

Németország | urbánus | vasút | monorail | wuppertal

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram