Close
Brüsszel is kihúzta a gyufát a Ryanairnél

Brüsszel is kihúzta a gyufát a Ryanairnél

Miután leállította nyolc budapesti járatát és egy szomszédos város téli menetrendjét is ritkította, a légitársaság most a brüsszeli érdekeltségeit is megnyirbálja.

A cég szerdán jelentette be, hogy október 29-én bezárja bázisát a Zaventem repülőtéren a magas repülőtéri költségek, valamint a belga kormány által az országból induló utasonként felszámított adó miatt. A légitársaság harmadával csökkenti a belga főváros központi repülőterére közlekedő járatainak számát, és két útvonal, az olaszországi Pisa és a jordániai Ammán eltűnik a kínálatból, de a Zaventem üzemeltetője reményét fejezte ki, hogy mások a Ryanair helyébe lépnek majd.

A döntés értelmében a Ryanair kivonja két gépét a Zaventem repülőtérről, valamint az ott dolgozó nyolcvan pilóta és légiutas-kísérő más bázisokon folytathatja munkáját. A vállalat a brüsszeli légikikötő forgalmának nyolc százalékát adja, napi mintegy harminc induló és érkező járatával, amelynek harmadát teljesítették az ott állomásozó gépekkel és személyzettel. A más bázisokról közlekedő járatok megmaradnak.

A belga kormány áprilisban bevezetett adóját O’Leary diszkriminatívnak és őrültnek minősítette, és mint közölte, a belga személyzet nyári sztrájkjai nem játszottak szerepet a döntésben.

A Ryanair vezére korábban idiótának nevezte a zöldadót, különösen a mostani inflációs környezetben és energiakrízis időszakában.  O’Leary azt is világossá tette, hogy a légitársaság addig nem tér vissza Zaventemre, amíg az adót vissza nem vonják, valamint a repülőtér nem csökkenti a díjait.

A Brüsszeltől délre fekvő, a régió által támogatott és alacsonyabb költségek mellett működő Charleroi repülőtéren megmarad a Ryanair tizenöt bázisgépe a téli időszakban is.

A cég szintén bezárja az athéni bázisát az ottani, utasonkénti tizenkét eurós adó, az ösztönzőprogramok hiánya, valamint a görög repterek szerinte elhibázott privatizációja és magas díjai miatt. A Ryanair vezetője hasonló fordulatokkal bírálta a magyar extraprofit-adót, a légitársaság és a kormény csatározásának végül brutális bírság lett a vége.

(Forrás: Airportal, képek: Getty Images)

bezárás | Ryanair | zaventem reptér | brüsszel

FOLYTASD EZZEL

Hőségriadóra készülhet, aki a következő napokban ezekbe az országba utazik

Mégsem érdemes betiltani a rövid távú járatokat? Meglepő következtetésre jutott egy tanulmány

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram