A legtökéletesebb bor és sajt-kombinációk

A franciák azt vallják: a bor, a sajt és a kenyér hármasa maga a Szentháromság, hiszen tökéletesen ki tudják egészíteni egymás ízvilágát. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hogyan társítjuk őket. Bajkai Zsolt borszakértővel válogatunk a legtrendibb hazai borok közül, hogy aztán megtaláljuk a hozzájuk leginkább passzoló sajtokat.

A legfrissebb páros

A kecskesajt friss, üde ízvilága és Légli Géza pincészetének 2019-es remeke, a Kislaki Jánoshegy Sauvignon Blanc elképesztő ízkavalkádot kelt.

A száraz fehérbor zöldfűszeres, csalános ízvilágában érett savak fedezhetők fel, a kissé pikáns aromák mellett egyértelmű gyümölcsösség dominál.

Testes, de még mindig könnyed

A komoly, nagy beszélgetések mellé a legjobb társ a 2018-as Szentesi Pinot Noir, amelyhez érdemes a brie típusú sajtok közül a kevésbé érlelteket választani.

A száraz rozébor Szentesi József etyeki borász munkáját dicséri, amelyben a fahordós erjedésnek és érlelésnek köszönhetően a bogyós gyümölcsök mellett hordófűszerek ízei is fellelhetők.

Az érett ízek

Ha azonban domináns ízekre vágyunk, szerezzünk be kékpenészes sajtokat, és mellé Kardos Gábor 2018-as, késői szüretelésű Tündérmese nevű borát Mádról. Igazi könnyed gyümölcsbomba, melynek illatában a trópusi gyümölcsök, így a licsi, a jázmintea is megjelenik, de ízvilágágban az őszibarack, a sárgabarack, a körte és a mangó jegyei azonosíthatók.

A kékpenészes sajtok esetében azonban fontos, hogy szem előtt tartsunk egy aranyszabályt: minél érettebb a sajtunk, annál inkább menjünk el a nagyobb maradékcukor-tartalmú tokaji borok felé, válasszunk Édes Szamorodnit vagy Aszút!

Ez is érdekelhet:
Ilyen borokat igyunk a kedvenc sorozatainkhoz

Vígjátékhoz pezsgő vagy prosecco passzol!

(Illusztrációk: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

borajánló | kékpenészes | szamorodni | kecskesajt | aszú | gyümölcsös bor

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Mutatjuk mit csinálj Horvátországban, ha elered az eső!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom