Close
Csúsztatott felhőkarcolókat ad New Yorknak az építészet dán fenegyereke

Csúsztatott felhőkarcolókat ad New Yorknak az építészet dán fenegyereke

A 11. sugárúton felhúzott épület stílszerűen a The XI nevet kapta, és különleges, csúsztatott, csavart formája miatt tűnik ki az amúgy sem fantáziátlan manhattani díszletből.

Ha világszerte elismert tervező vagy, de még nem alkottál egy komoly épületet sem a New York-i High Line Park közelében, akkor igencsak iparkodnod kell, mert a konkurencia Jeanne Gangtől Thomas Heatherwicken át Rafael Viñolyig már a célegyenesben van olyan csúcsprojektekkel, melyek még magasabbra emelik az ottani színvonalat.

Bjarke Ingelst bélyegezték nőgyűlölőnek, összebalhézott a mentorával, a cége viszont gyorsan a világ legmenőbb építészirodái közé verekedte magát. Igazi győztes típus, aki még veszíteni is elegánsan tud. Ars poeticája merész, első pillantásra is az emlékezetbe vésődő épületekben ölt testet – amit bizonyít legújabb New York-i projektje is.

A koppenhágai BIG íróasztalán megszületett két torony Ingels szerint abszolút európai stílusú. Mintha egy oázisban lennék, olyan érzetet ad a magasabbik torony hangulata, ahonnan, ha lenézünk, a High Line folytatásának tűnhet.

Az elcsúsztaott felhőkarcolók közötti területet egy kisebb parkkal dobta fel, az összeköttetést pedig égi híd biztosítja. Kígyózó kontúrjaikkal a felhőkarcolók messziről nézve hullámzónak hatnak, és olyan, mintha egymással táncolnának. A különleges elrendezésnek köszönhetően pedig akadálytalan kilátást kapunk a Hudson-folyóra és Manhattanre.

Egyébként Ingels pályafutásában nem ez lesz az első csavart formájú épület, korábban Miamiban és Vancouverben alkotott hasonlót.

Összesen 236 lakórészt foglal magában a The XI, ebből a Nyugati toronyban 149 lakás kap helyet. Az épületből tíz emelet jut a Sin Senses New Yorknak, amely egy prémium spa hotel.

A tervek szerint a The XI átadási ceremóniája valamikor év végén lesz.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom