Az infláció gyorsan véget vetett ennek a friss utazási trendnek

Az újabb felmérések azt mutatják, hogy az infláció és az emelkedő utazási költségek visszatartják az utazókat, és véget ért a „bosszúutazások“ korszaka.

A Morning Consult piackutató cég szerint például leginkább Európában csökken az utazási kedv. Franciaországban 11 százalékponttal, Németországban pedig hat százalékponttal csökkent 2022 óta az utazási hajlandóság, míg Kanadában és Oroszországban négy-négy százalékponttal.

A szakértők szerint mindez az inflációval függ össze, ami felemésztette az emberek megtakarításait az elmúlt évben, és arra késztette őket, hogy újragondolják a kiadásaikat.

Az amerikai turisták nyári beáramlása ugyanakkor felfelé hajtotta az árakat, így még drágább lett az utazás az európaiaknak.

Mindez együttesen más régiókhoz képest pesszimistább kilátásokat vetít előre az utazással kapcsolatban.

A jelentések szerint ugyanakkor az Egyesült Államokból érkezők száma is valószínűleg csökkenni fog, mivel több előrejelzés szerint is recesszióba kerül az amerikai gazdaság az év vége felé, az utazás pedig többnyire olyan luxuscikk, amiről az elsők között mondanak le az emberek, ha az idők nehezebbé válnak.

A kereslet viszont várhatóan tovább kitart az ázsiai-csendes-óceáni térség utazóinak körében, akik később szabadultak fel a Covid miatti korlátozások alól. A kínaiak és a japánok utazási kedve is nőtt, bár utóbbiaké még mindig visszafogott: a válaszadók mindössze 53%-a mondta, hogy a következő 12 hónapban szabadidős utazást tervez, ami a legalacsonyabb arány a felmérésben részt vevő tizenöt ország között.

Kínában azonban virágzik az utazás szektor, október első hetének nemzeti ünnepén, az Aranyhéten a belföldi foglalások közel hatszorosukra, a külföldi foglalások pedig több mint hússzorosukra nőttek az előző évhez képest.

Egy másik felmérés szerint az ázsiai-csendes-óceáni térségben a szállodatulajdonosok és -üzemeltetők is optimisták, akiknek 77 százaléka számít a foglaltsági szint emelkedésére 2024-ben.

A költségek emelkedéséhez hozzájárulhat, hogy eltűnni látszik az utószezon, ugyanakkor nem lehetetlen megfizethető úti célokat találni.

(Forrás: CNBC, képek: Getty Images, Unsplash)

infláció | felmérés | trend | vége | utazási kedv

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom