Close
Budapest egészen pozitív újranyitásra készül tavasszal

Budapest egészen pozitív újranyitásra készül tavasszal

Jön az újranyitási csomag!

A Fővárosi Önkormányzat turisztikai csomaggal segíti a vendéglátóipart – jelentette be Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester hétfőn egy online sajtótájékoztatón. A Telex szerint Budapest vezetése úgy gondolja, hogy ez a szektor szenvedte meg leginkább az egészségügyi szempontból indokolt lezárásokat. Az újranyitási csomag a főpolgármester helyettes szerint az ágazati szereplőkkel folyamatosan konzultálva alakult ki.

Ennek részeként a Fővárosi Önkormányzat a következőkre készül:

  • kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsíti a kérelmek beadását és gyorsítja azok elbírálását is;
  • elengedi a teraszbérleti díjak „majdnem száz százalékát”;
  • növeli a közterülethasználati lehetőségeket;
  • kiterjeszti a helységbérletidíjak 2021. december 31-ig szóló elengedését;
  • csökkenti a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket;
  • áruszállítási pontokat alakítanak ki az érintett vendéglátóhelyek környezetében;
  • a helyiségbérleti díjak maximális kedvezményét pedig ez év végéig biztosítják majd.

A főpolgármester-helyettes szerint arra készülnek, hogy az újranyitás után „a budapestiek ki szeretnének majd szabadulni a hosszú téli hónapok bezártságából”. Ugyanakkor mivel a vírus nem tűnik el, egy darabig az élet a főváros utcáin, terein zajlik majd. Gy. Németh azt mondta:

„a szakma és a fővárosi vezetés egyetértett abban, hogy a biztonságunk, egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy a nagy eufória ellenére ne zárt helyeken, hanem nyitott tereken, lehetőleg minél nagyobb távolságot betartva találkozhassunk”.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes pedig arról beszélt, hogy a csomag intézkedései még bővülhetnek, az egyeztetések folytatódnak. Ő jelentette be azt is, hogy a vendéglátóhelyek bérlőinek kérésére a két évnél hamarabb lejáró bérleti viszonyt meghosszabbítja a főváros a veszélyhelyzet időtartamával.

A rendezvényszervezést a Fővárosi Önkormányzat azzal segítené, hogy a fővárosi tulajdonban lévő open office-okat, open tárgyalókat alakít ki, és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek. Emellett pedig az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvényalapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja. Budapest vezetése ezenkívül fogyasztást ösztönző kommunikációs újranyitási kampánnyal tervezi népszerűsíteni a fővárosi rendezvényeket.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint amint lehet, nyitás lesz, de könnyen elképzelhető, hogy a szektor java része ezt már nem éli meg. Közben a nyitást kilátásba helyezőkre brutális büntetések várnak itthon, amíg Franciaországban például ugyanezek a büntetések nagyon enyhék. Olaszországban hétfőtől este hatig nyitva lehetnek az éttermek és a bárok az ország narancssárga, nem veszélyes zónáiban.

(Forrás: Telex)

budapest | covid | újranyitás | telex

FOLYTASD EZZEL

Ezért a ritka égi jelenségért érdemes lesz kimenni az udvarra a nap közepén

Budapestet is érinti ez a 46 éjszakás, folyami szuperhajós álomutazás

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram