Eddig soha nem látott, eredeti tervrajzokkal illusztrált könyv jelent meg a Central Parkról

Cynthia S. Brenwall egy olyan könyvet írt a Central Parkról, amit mindenkinek át kell lapoznia, aki egyszer átélte a naplementét, vagy piknikezett már a város ikonikus helyén. 

A szerző a New York-i önkormányzat archívumába ásta bele magát egészen mélyen, hogy részben eddig még a nagyközönség által soha sem láthatott kincsekre bukkanjon. Sikerült neki: megtalálta a Central Park eredeti tervrajzainak gyűjteményét a térképektől kezdve az épületek tervrajzain át a beépítendő helyekig, de még az infrastruktúra kialakításához szükséges rajzokat is felfedezte.

A város világhírű parkjának történetét egy időgépnek is felfogható könyvben írta meg, amely több száz képpel és tervrajzzal együtt visszaviszi az olvasót a múltba,

hogy láthassa, eredetileg hogyan képzelték el a megálmodói a Central Parkot.

 

Ebből következik, hogy az ismerős helyszínek mellett olyan épületek (ilyen a Paleozoic Museum) és infrastrukturális elemek (például híd alatti ivókutak) is felbukkannak, melyek aztán soha sem készültek, készülhettek el.

A stílszerűen Central Park című könyv 230 oldalon keresztül 250 színes fotóval, eddig még nem publikált kulisszatitkokkal meséli New York egyik jelképének történetét. A Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux által tervezett park eredetileg nem volt része az 1811-es városrendezési elképzeléseknek, és bár nagy része természetesnek tűnik, valójában gondos tervezés eredménye.

Több mesterséges tó, sétány, két korcsolyapálya, egy vadaspark és több, sportolásra használható füves terület és játszótér található ott. Örömteli, hogy az 1800-as évek elképzeléseihez képest alapvetően nem változott meg a Central Park funkciója: kulturális jellegű rendezvények és az egészséges testmozgás otthonaként működik ma is.

A könyvben megjelennek a tervezőpáros eredeti elképzelései, összesen hatvanöt különböző projektet ismerhetünk meg. A művészettörténészként dolgozó szerző 2012 óta kutat New York önkormányzatának archívumában, gyakorlatilag a parkról valaha készült összes rajzot és tervet látta. A kiadványt itt lehet megrendelni.

Ez is érdekelhet:

Itt egy fantasztikus könyv azoknak, akik nem az interneten keresik álmaik szállását

Minden lényeges információt megkapunk a könyvben, akár egészen egyszerű, akár sokcsillagos luxusszállodát keresünk.

(Fotók: 6sqft.com)

múltidéző | eredeti | könyv | Cynthia S. Brenwall | terv

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom