Close
Eddig soha nem látott, eredeti tervrajzokkal illusztrált könyv jelent meg a Central Parkról

Eddig soha nem látott, eredeti tervrajzokkal illusztrált könyv jelent meg a Central Parkról

Cynthia S. Brenwall egy olyan könyvet írt a Central Parkról, amit mindenkinek át kell lapoznia, aki egyszer átélte a naplementét, vagy piknikezett már a város ikonikus helyén. 

A szerző a New York-i önkormányzat archívumába ásta bele magát egészen mélyen, hogy részben eddig még a nagyközönség által soha sem láthatott kincsekre bukkanjon. Sikerült neki: megtalálta a Central Park eredeti tervrajzainak gyűjteményét a térképektől kezdve az épületek tervrajzain át a beépítendő helyekig, de még az infrastruktúra kialakításához szükséges rajzokat is felfedezte.

A város világhírű parkjának történetét egy időgépnek is felfogható könyvben írta meg, amely több száz képpel és tervrajzzal együtt visszaviszi az olvasót a múltba,

hogy láthassa, eredetileg hogyan képzelték el a megálmodói a Central Parkot.

 

Ebből következik, hogy az ismerős helyszínek mellett olyan épületek (ilyen a Paleozoic Museum) és infrastrukturális elemek (például híd alatti ivókutak) is felbukkannak, melyek aztán soha sem készültek, készülhettek el.

A stílszerűen Central Park című könyv 230 oldalon keresztül 250 színes fotóval, eddig még nem publikált kulisszatitkokkal meséli New York egyik jelképének történetét. A Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux által tervezett park eredetileg nem volt része az 1811-es városrendezési elképzeléseknek, és bár nagy része természetesnek tűnik, valójában gondos tervezés eredménye.

Több mesterséges tó, sétány, két korcsolyapálya, egy vadaspark és több, sportolásra használható füves terület és játszótér található ott. Örömteli, hogy az 1800-as évek elképzeléseihez képest alapvetően nem változott meg a Central Park funkciója: kulturális jellegű rendezvények és az egészséges testmozgás otthonaként működik ma is.

A könyvben megjelennek a tervezőpáros eredeti elképzelései, összesen hatvanöt különböző projektet ismerhetünk meg. A művészettörténészként dolgozó szerző 2012 óta kutat New York önkormányzatának archívumában, gyakorlatilag a parkról valaha készült összes rajzot és tervet látta. A kiadványt itt lehet megrendelni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: 6sqft.com)

eredeti | múltidéző | könyv | Central Park | kép

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram