Ha jót akarunk, inkább ne rendeljünk belőle.
Nagyot ment az interneten (egészen pontosan a TikTokon) egy Kat Kamalani nevű légiutas-kísérő videója, melyben olyan ételekről és italokról beszél, amelyeket szerinte nem jó ötlet a repülés alatt választani. Érdemes megfogadni a tanácsait.
"Első szabály: ne fogyasszunk olyan folyadékot, ami nem dobozos vagy palackos. A víztartályokat ugyanis soha sem tisztítják. Undorítóak" – mondja a felvételen Kamalani, aki azt is elárulta, hogy kollégáival soha sem isznak a fedélzeten kávét vagy forró teát, mivel mindkettőhöz ugyanabból a tartályból használják a vizet, a tartályokat pedig maximum akkor tisztítják, ha meg kell javítani.
A helyzetet tovább rontja, hogy ezek a víztartályok közvetlenül a mellékhelyiségek szomszédságában találhatóak.
Kamalani javaslata ezek után nem meglepő: inkább palackozott vizet vagy dobozos üdítőt kérjünk, és nem ő az első, aki ezt ajánlja.
Néhány évvel ezelőtt a légiutas-kísérők egy korábbi vizsgálatra hivatkozva felszólították az utasokat, hogy kerüljék a gépeken a kávé és a tea fogyasztását. A teszt során rengeteg mintát vizsgáltak, az eredmény pedig meglehetősen lehangoló lett: tizenhárom százalékban kimutatták a coliform baktériumot, százötvennyolc levett mintából kettőben pedig veszélyes mértékben a kólibaktériumot. Az analízisből kiderül, hogy az ivóvíz minősége légitársaságonként változik, de sok esetben a társaságok egészségtelen vizet biztosítottak az utasoknak.
A valamivel frissebb elemzések sem tűntek sokkal ígéretesebbnek. A New York-i Városi Egyetemen működő Hunter College NYC Food Policy Center és a DietDetective.com 2019-es tanulmánya során tizenegy nagyobb és tizenkét regionális légitársaság ivóvízének minőségét vizsgálták. A nagyobb társaságok közül hét kapott alacsony pontszámot, vagyis a tanulmány lényegében igazolja Kamalani javaslatát, hogy mindenáron kerüljük a csapvizet a repülőn. És nemcsak a fogyasztás során, hanem a mosdóhasználatkor is, hiszen a kézmosáshoz elkülönített víz szintén a már említett tartályból érkezik. A szakemberek útmutatása alapján inkább a kézfertőtlenítőket válasszuk.
Fogyasztás a fedélzeten
Ha a turistaosztályra szól a repülőjegyünk, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne kaphatnánk meg semmit az első osztályú luxusból. Legalábbis a British Airwysnél így működik a dolog, a társaság ugyanis új opciót vezetett be a turistaosztály utasainak, akik választhatnak a Michelin-csillagos séf, Tom Kerridge által készített ételek közül. Akad azonban olyan repülőjárat is, amelyen ételt és italt sem fogyaszthatnak az utasok.
(Forrás: Travel and Leusire, fotók: Getty Images)
légiutas-kísérő | utazás | nem szabad | inni | tanács | ital
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!