Ezért szereti az agyunk, ha feljegyezzük az elvégzendő feladatokat

Tanulmányok kimutatták, hogy jobban teljesítünk, ha leírjuk, milyen feladatokat kell elvégeznünk. De vajon mi az oka ennek?

Dr. David Cohen pszichológus szerint a tennivalók listaszerű vezetése sokat segíthet a hatékonyság fokozásában, de csak akkor, ha naplóba, vagy legalábbis papírra írjuk, és folyamatosan figyelemmel kísérjük azok elvégzését is.

Ennek oka abban rejlik, hogy az agyunk remekül tudja rendszerezni a tennivalókat, így kevésbé érezzük azt, hogy a mindennapokban összecsapnak a fejünk felett a hullámok.

A káosz miatti szorongásunk csökken, a mindennapoknak pedig struktúrát, konkrét tervet adnak a listák, amelyekhez ragaszkodhatunk, és amelyek jó lehetőséget adnak az önellenőrzésre is.

Az úgynevezett Zeigarnik-effektus szintén azt támasztja alá, hogy az agyunknak szüksége van a feladatok rendszerezésére. A Zeigarnik által végzett vizsgálatba pincéreket vontak be, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érkező vendégek megrendeléseit sokkal jobban fel tudták idézni a felszolgálók akkor, amikor jegyzeteltek, mint akkor, amikor egyszerűen a memóriájukra hagyatkoztak.

Nemrégiben pedig a Wake Forest University vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az el nem végzett feladatok miatti nyomás elvonja a figyelmünket a hatékony munkáról, amennyiben azonban ennek keretet szabunk és tervekbe rendezzük, egy csapásra csökken a stressz-szintünk, nő a fókuszáltságunk, valamint a hatékonyságunk.

A feladatokat azonban nem elég leírni, hanem rendszerezni, részletezni és priorizálni is szükséges, valamint elengedhetetlen, hogy határidőket rendeljünk hozzájuk, továbbá felmérjük azt, hogy az egyes munkafázisok végrehajtása mennyi időt vesz igénybe. A time management segítségével nem támasztunk saját magunk elé irreális elvárásokat, így minden alkalommal valóban képesek leszünk az eltervezett feladatok végére érni.

Feladatmegoldások

Mind a munkában, mind pedig a magánéletben sokakat érintő probléma a mikromenedzselés, holott a feladatok delegálásával nemcsak a hatékonyság növelhető, de a folyamatos stressznek és túlterheltségnek is véget lehet vetni. 

(Fotók: Getty Images)

életmód | siker | inspiráció | motiváció

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Íme, Dubaj másik oldala, amibe nagyon könnyen bele lehet szeretni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom