Ebben az európai városban van a legnagyobb esélye, hogy valaki meghal egy hőhullámban

Egy tanulmány a 2000 januárjától 2019 decemberéig terjedő idősávban vetette össze a "nem optimális hőmérsékleti viszonyok" miatt bekövetkezett haláleseteket Európa 854 városában, minden korcsoportban.

Az eredmények szerint pedig a párizsiak jártak a legrosszabbul, a francia fővárosban ugyanis az 85 éves és annál idősebb lakosok 1,6-szor valószínűbben haláloznak el a hőmérséklet emelkedése miatt, mint az európai átlag. Ezután Amszterdam és Zágráb következik a hőség okozta halálozás kockázatát tekintve.

De miért nagyobb a kockázat Párizsban, mint más európai városokban? A tanulmány szerint a hőség okozta halálozások száma a 2003-as hőhullám során ugrott meg igazán, amely különösen súlyosan érintette Franciaországot. A társadalmi-gazdasági feltételek, a zöldpolitika és a zöldfelületek hiánya mindenhol befolyásolja a klímaváltozás hatásait, de Párizsban van ezeken kívül egy speciális tényező is:

a háztetők sok helyen cinket tartalmaznak, ami elnyeli a hőt, így tovább melegíti a házakat.

A tanulmányból az is kiderült, hogy bár a halálozás kockázata az életkorral nő, a szélsőséges hőség minden korosztályt homogénebb módon érint, mint a szélsőséges hideg.

Több más jelentés jutott korábban arra a következtetésre, hogy Párizsban 2080-ra évente már 34 napon át lehet hőhullámokkal számolni, szemben a 2010-es évek évi 14 napos átlagával, és az egyik tanulmány szerint az évszázad közepére a francia fővárosban akár 50 fok feletti forróság is lehet.

Franciaország egyes részein egyébként a vízhiány is súlyos problémákat okoz, ami miatt nemrég be is tiltották a nyár egyik eddig szinte elengedhetetlen tartozékát. A szélsőségessé váló időjárás ugyanakkor azt is befolyásolhatja, hogy hová indulunk nyaralni.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

Európa | hőség | párizs | hőhullám | hőmérséklet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom