Close
Ez az apró jármű oldhatja meg a városi közlekedés problémáit

Ez az apró jármű oldhatja meg a városi közlekedés problémáit

Legalábbis a gyártója szerint.

Az angliai bázisú EAV mutatta be ezt az apró termetű, nulla károsanyag-kibocsátású taxit, amely néhány éven belül akár felére csökkentheti a forgalmi dugókat a városokban.

Nem is igazából autóról van szó, hanem egy pici, könnyű és továbbfejlesztett elektromos kerékpárról, melynek legfőbb előnye, hogy mind az autós, mind a kerékpáros sávban haladhat.

Adam Barmby, az EAV alapítója és vezérigazgatója szerint az EAV Taxi választ adhat az elektromos autókkal, kisteherautókkal és taxikkal kapcsolatos hatékonysági kérdésekre, egyben megoldhatja a forgalmi torlódásokkal és a károsanyag-kibocsátással jelentkező problémákat.

“A jelenleg futó elektromos járművek nagyrészt nagyok és nehézek, rengeteg energiát csak a saját súlyuk mozgatására pazarolnak el. Alaposan megvizsgáltuk városi környezetben a taxikat és a kisebb szállítójárműveket, és rögtön láttuk, hogy a miénk sokkal hatékonyabb, tisztább, egészségesebb és kényelmesebb megoldás, ráadásul jóval alacsonyabb költségek mellett működhet” – mondta Barmby.

Az EAV járműve kilencven százalékkal könnyebb, mint egy átlagos hibrid vagy elektromos járgány. Szakértők szerint, ha egy hibrid autót lecserélnek egy EAV Taxira, azzal évente évente körülbelül 10,14 tonna szén-dioxid-kibocsátást lehetne megspórolni. Hatótávolsága az akkumulátortól függően huszonkilenctől száz kilométerig terjed, végsebessége 25 km/h. Ugyanolyan gyorsan, biztonságosan és kényelmesen juttatja el az utast a rendeltetési helyére, mint bármely más taxi vagy autó.

Az első prototípus még ebben a hónapban elkészül, a sorozatgyártás tavasszal indulhat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Business Insider, fotók: EAV, Business Insider)

jármű | probléma | EAV Taxi | taxi | elektromos

FOLYTASD EZZEL

Az Orient expressz tengerre száll, hogy megidézze a körutazások aranykorát

Ritkán találni ilyen hibátlan Ferrarit a pajtában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram