Close
Ez az apró jármű oldhatja meg a városi közlekedés problémáit

Ez az apró jármű oldhatja meg a városi közlekedés problémáit

Legalábbis a gyártója szerint.

Az angliai bázisú EAV mutatta be ezt az apró termetű, nulla károsanyag-kibocsátású taxit, amely néhány éven belül akár felére csökkentheti a forgalmi dugókat a városokban.

Nem is igazából autóról van szó, hanem egy pici, könnyű és továbbfejlesztett elektromos kerékpárról, melynek legfőbb előnye, hogy mind az autós, mind a kerékpáros sávban haladhat.

Adam Barmby, az EAV alapítója és vezérigazgatója szerint az EAV Taxi választ adhat az elektromos autókkal, kisteherautókkal és taxikkal kapcsolatos hatékonysági kérdésekre, egyben megoldhatja a forgalmi torlódásokkal és a károsanyag-kibocsátással jelentkező problémákat.

“A jelenleg futó elektromos járművek nagyrészt nagyok és nehézek, rengeteg energiát csak a saját súlyuk mozgatására pazarolnak el. Alaposan megvizsgáltuk városi környezetben a taxikat és a kisebb szállítójárműveket, és rögtön láttuk, hogy a miénk sokkal hatékonyabb, tisztább, egészségesebb és kényelmesebb megoldás, ráadásul jóval alacsonyabb költségek mellett működhet” – mondta Barmby.

Az EAV járműve kilencven százalékkal könnyebb, mint egy átlagos hibrid vagy elektromos járgány. Szakértők szerint, ha egy hibrid autót lecserélnek egy EAV Taxira, azzal évente évente körülbelül 10,14 tonna szén-dioxid-kibocsátást lehetne megspórolni. Hatótávolsága az akkumulátortól függően huszonkilenctől száz kilométerig terjed, végsebessége 25 km/h. Ugyanolyan gyorsan, biztonságosan és kényelmesen juttatja el az utast a rendeltetési helyére, mint bármely más taxi vagy autó.

Az első prototípus még ebben a hónapban elkészül, a sorozatgyártás tavasszal indulhat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Business Insider, fotók: EAV, Business Insider)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom