„Álmok és életek mennek tönkre nap mint nap” – Friss hazai éttermi körkép

Düh, kilátástalanság és optimizmussal teli várakozás egyszerre jellemzi a hazai vendéglátósokat. A Kiosk Budapest, a Párisi Passage, a 360 Bar és a KEG vezetőivel beszélgettünk.

Közismert, hogy az idegenforgalomhoz és vendéglátáshoz kapcsolódó vállalkozások borzasztó nehéz helyzetben vannak. A napokban megkérdeztünk több olyan szakembert is, akiket súlyosan érintett a koronavírus-járvány okozta válság, hogy mire számítanak és mi jelentene számukra hathatós segítséget.

Kiosk Budapest

Hlatky-Schlichter Hubert éttermi vállalkozó életét kétségtelenül alaposan felborította a válság. Michelin-csillagos étterme, a Babel Budapest tavasz óta nem nyitott ki, a Kiosk Buda pedig először bezárt, majd megszűnt. Huberték az elsők között voltak, akik jótékonysági akciókkal igyekzetek segíteni kórházi dolgozóknak, majd bajba jutott vendéglátósoknak. Aki követi Instagramon a dinamikus restaurateurt, tudja, hogy erős véleménnyel bír az éttermek bezárásával kapcsolatban, és azt is, hogy türelmetlenül várják az újranyitás pillanatát.

– Mivel lehetne hatékonyabban segíteni az éttermeknek?

– Segítség lenne, ha meg lehetne nyitni azokat az éttermeket, ahol ugyanazok a feltételek adottak, mint például egy bevásárlóközpontban vagy kaszinóban. Ha ezeknek az elvárásoknak egy egység meg tud felelni, nem kevésbé számít biztonságosnak, mint egy ilyen környezet. A Kiosk például egy hivatalosan is minősített Covid-safe étterem, a speciális légszűrés és a nagy belmagasság például mind kritérium, amik nálunk adottak. Örülnénk az átgondolt rendelkezéseknek, lezárásoknak, ha hagynának lehetőséget a működésre. Nagyon fontos lenne, ha a beígért bértámogatások, bérleti díjban való kompenzálás megvalósulna, a támogatásokat érdemes lenne az adott étterem kiesett árbevételéhez mérten szabni. Kiválasztott éttermeket be lehetne vonni például a tömegétkeztetésbe, az ilyen profilú éttermek a mai napig működhetnek. Ilyen, és hasonló jellegű megbízásokkal életben lehetne tartani sok helyet.

– Mit szóltok ahhoz, hogy egyre erősebben követelik világszerte az éttermek megnyitását?

– Magunkra lettünk hagyva, a rendszer elvárja, hogy mindenki magától oldja meg a fennálló problémát. Rengeteg étterem nagyon sokat tett a turizmus fellendítéséért, nemzetközi sajtómegjelenéseik az ország pozitív pr-ját is nagyban meghatározzák. A szakmát elhagyókat nem fogjuk tudni pótolni akkor, amikor – remélhetőleg nem olyan sokára – a várva várt nyitásnál szükség lenne rájuk.

Párisi Passage

A Párisi Passage Café & Brasserie jelenleg is üzemel a korlátozások betartásával, vagyis jelen vannak a Wolton, a Netpincéren és a Bolt Food alkalmazásokon is, valamint személyes átvétellel is rendelhető a kínálatuk, a lehetőségekhez képest pozitívan tekintenek a jövőbe. Schwindt-Kiss Andrea szállodaigazgató szerint amint a járványügyi szabályozás megengedi, újra kinyitnak.

– Mivel lehetne hatékonyabban segíteni az éttermeknek?

– Átgondolt és szakértőkkel egyeztetett, rövid- és hosszútávú támogatást nyújtó mentőcsomagra van szüksége az egész szektornak, amely nem szűnik meg az újranyitással, hanem a felépülést segítve tovább érvényben marad.

– Mit szólnak ahhoz, hogy egyre erősebben követelik világszerte az éttermek megnyitását?

– A koronavírus miatti intézkedések globálisan hatalmas veszteségeket okoznak a vendéglátás és a szállodaipar szereplőinek. Sok kisvállalkozás, független étterem felélte az összes tartalékát, álmok és életek mennek tönkre nap mint nap a világban. A kilátástalanság, a szükséges támogatás hiánya egyszerűen ellehetetleníti őket.

KEG Sörművház

A KEG fő profiljának ugyan a kisüzemi sörök számítanak, de az éttermi szolgáltatásaik is erősek voltak a járvány előtt. A bezárások óta sör- és étel-házhozszállítással próbálnak a felszínen maradni. Mivel van egy teraszuk is – igaz, nem túl nagy –, így már egy részleges, teraszos nyitás is segítséget jelentene számukra. Halász Zoltán is úgy érzi, hogy magukra lettek hagyva, és érdemibb segítségre számítana.

– Mivel lehetne hatékonyabban segíteni az éttermeknek?

– Nyilván mást gondolok a kialakult helyzetről tulajdonosként, kocsmába járó vendégként és mást gyermekként, akinek hetven éven felüli szülei vannak. Vitathatatlan alaptézis, hogy az emberélet biztonsága a legfontosabb. De azt gondolom, hogy a világnak immáron több mint egyéves tapasztalata van a jelenlegi járvánnyal kapcsolatban, így talán a teljes bezártságnál és bezárásnál szofisztikáltabban is tudnánk már kezelni a helyzetet anélkül, hogy ezzel az általános mértéknél jobban veszélyeztetnénk emberéleteket. Azonban azt is látjuk, hogy a járvány és annak kezelése sajnos egyértelműen politikai kérdéssé vált, így viszont már ebbe a diskurzusba semmiképpen sem szeretnénk beleszólni.

A segítség tekintetében a "hatékonyabban" nem jó szó, mivel eddig semmilyen segítséget nem kaptunk. A KEG Sörművházat üzemeltető vállalkozás nagyon jelentős veszteségeket szenved el lassan egy éve. Valahogy túléljük ezt. A leginkább azt sajnálom, hogy a tizennégy munkavállalónknak nem tudunk nagyobb mértékben segíteni ebben az időszakban. Mi a tőlünk telhetőt megtettük, nem küldtünk el senkit, és nem is fogunk. Míg zárva kell tartanunk, mindenkinek tudjuk fizetni az egyenként megállapodott alapbért, amely a megélhetést biztosítja, és minimális munkát is tudunk adni. De álláspontunk szerint a munkájuk és a bérük jelentős hányadát elvesztő munkavállalókkal szemben az államnak is lenne kötelezettsége ebben a helyzetben. Ténylegesen, nem csak kommunikációs szinten.

360 Bar

Fazekas István, a 360 Bar társtulajdonosa szerint az első bezárások után nem gondolták volna, hogy lesz egy újabb. Bíztak egy január végi nyitásban, azonban már úgy látják, hogy reálisan március közepénél, vagy akár áprilisnál előbb nem lesz esély arra, hogy a vendéglátói szektor bármilyen szinten visszatérjen.

– Mivel lehetne hatékonyabban segíteni az éttermeknek?

– A bérleti szerződésünk ugyanúgy fut, aminek vannak operatív költségei. Emellett vannak munkavállalók, akiket egy csökkentett bérezés mellett, de a leállás alatt is támogatunk. Számunkra a legnagyobb segítséget a bérleti díjak, üzemeltetési és fix költségek átvállalása, vagy akármilyen színtű támogatása jelentené. Jelenleg a tartalékok felélése zajlik, ami hosszútávon nem fenntartható. Véleményem szerint egy vissza nem térítendő hitel vagy segítségnyújtás valamilyen formában elengedhetetlen az állam részéről, hiszen a helyzet kezelése mielőbbi intézkedést igényel az újrainduláshoz.

– Mit szólnak ahhoz, hogy egyre erősebben követelik világszerte az éttermek megnyitását?

– Támogatjuk a kezdeményezést teljes mellszélességgel! A jelenlegi állapot fenntarthatatlan, a vendéglátás haldoklik, és a piaci szereplők, a munkavállalók pedig reményvesztetten próbálnak túlélni, miközben az idő múlásával a saját erőforrások apadnak el, ami okoz egy természetes frusztrációt, melynek következménye az összefogás és egyfajta ellenállás a semmittevés ellen. Nincs határidő, fény az alagút végén, csak a bizonytalanság, és emiatt a feszültség napról napra fokozódik bennünk.

 

Miközben itthon az éttermek és bárok zárva tartanak minimum március elejéig, addig Lengyelországban fokozatos nyitásra készülnek, a részlegesen megnyitott Olaszországban pedig rekordbevételeket könyveltek el az éttermek az első "szabad" hétvégén.

(Fotók: az éttermek hivatalos Facebook-oldalai)

járvány | nagy sztori | étterem | koronavírus | keg

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom