Close
Van egy város Amerikában, ahol tilos a mobiltelefon, a tévé és a wifi

Van egy város Amerikában, ahol tilos a mobiltelefon, a tévé és a wifi

A nyugat-virginiai Green Bank több mint hatvan éve nélkülözi a modern technológiát.

A régi szép időkben az emberek csak levélben, táviratban, vagy uram bocsá’ valódi beszélgetés útján kommunikáltak egymással. Mai szemmel meglehetősen romantikusnak tűnik az internet előtti világ, melyben okostelefonok, táblagépek és végtelennek tűnő Facebook-értesítések nélkül éltük az életünket. Egy olyan világban, ami tele volt  igazi, klasszikus emberi kapcsolatokkal.

Nagyjából ilyen életmódot kaptak a sorstól a nyugat-virginiai Green Bank lakói – merthogy a kisvárosban törvényen kívüli cselekedetnek számít a mobiltelefonok és a wifi használata. Ennek magyarázata a világ egyik legnagyobb távcsövében keresendő, a városka ugyanis a hatalmas építmény árnyékában fekszik.

Green Bank a rádiócsend-zónában rejtőzik, egy elég terjedelmes területen, ahol a rádióadások (és a hasonló hullámok) sugárzását a törvény erősen korlátozza. Ott található az 1956-ban megépített Robert C. Byrd Green Bank Teleszkóp (röviden GBT), amely még napjainkban is a világ legnagyobb irányítható rádióteleszkópjaként ismert.

A közel százötven méter magas GBT működéséhez a közelben lévő jelek szinte teljes hiánya szükséges. Green Bank 180 lakója számára mindez azzal jár, hogy nem használhatnak mobiltelefont, tévét vagy wifi routereket. A szabályok betartását “rádiórendőr” vigyázza, aki körbejárja a házakat és ellenőrzi a frekvenciákat.

Green Bank azonban nem teljesen képernyő- és világhálómentes település. A városka lakói vezetékes internetet és telefont használhatnak, és bár a tableteken és játékkonzolokon nem tudják becserkészni a wi-fi funkciót, de van olyanjuk is.

Felvetődhet a kérdés, miért  akarna manapság bárki is ilyen helyen élni?

Például azért, mert Green Bank különösen vonzza azokat az embereket, akik úgy vélik, hogy úgynevezett “elektromágneses túlérzékenységben” (EHS) szenvednek. Az EHS-ben szenvedők szerint a modern élet bizonyos dolgai, például a telefonok, hűtőszekrények és mikrohullámú sütők megbetegítik őket. Orvosilag nem bizonyított betegségről van szó, de Green Bank egyfajta menedéket nyújthat számukra.

A Green Bankhez hasonló közösségek másik előnye, hogy gyakorlatilag teljesen elzárkózhatunk a külvilágtól. Afféle menekülőpont az idegesítő Facebook-rokonoktól, a pittyegő telefonoktól, vagy a LinkedIn-vállalkozóktól, akik állandóan az arcunkba tolják magukat. Teljes virtuális csend. Nem is hangzik annyira rosszul.

A közösségi média folyamatos pörgetése és a számítógépes mukavégzés miatt az ébren töltött óráink nagy részét a képernyőt bámulva töltjük. Nem meglepő, hogy a digitális detox kifejezésre tízszer többen keresnek rá most, mint tizenöt évvel ezelőtt. De hová kellene mennünk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az offline létünkből?

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

 

használat | internet | Virtuális | mobiltelefon | usa

FOLYTASD EZZEL

Karácsony Olaszországban – Tíz kihagyhatatlan programjavaslattal

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram