Ez a szokás megmentheti az életed egy hosszú autóút során

Nem számít, hogy milyen az ember általános egészségi állapota, az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy valamiről semmiképp sem szabad elfeledkeznie, ha hosszú ideig utazik.

Fiataloknak és időseknek, egészségeseknek és krónikus egészségügyi problémával küzdőknek egyaránt úgy kell tervezniük a négy órás vagy annál hosszabb utazásokat, hogy egy-két óránként kiszálljanak az autóból és megmozgassák a végtagjaikat.

Az órákon át tartó ülés ülés ugyanis megzavarhatja a vér áramlását a szervezetben, kiszáradáshoz vezethet, és hozzájárulhat a vérrögök kialakulásához. Ha pedig kialakultak, a vérrögök elterjedhetnek, és gyorsan életveszélyessé válhatnak.

A vérrög a test véráramlásának természetes irányával, felfelé áramlik, és akár tüdőembóliát is okozhat, amelynek fő tünetei közé tartozik a légszomj, a mellkasi fájdalom, a szédülés, a köhögés és a hátfájás.

A szünetek mellett tehát kulcsfontosságú az is, hogy figyeljük a testünk jelzéseit, és vegyük komolyan a panaszokat. A vérrögök kialakulásának kockázata ráadásul nem szűnik meg abban a pillanatban, amikor az utazás véget ér, hanem még körülbelül egy hétig fennáll.

A legjobb, ha körülbelül óránként ki tudunk szállni az autóból, hogy tegyünk egy rövid sétát.

Szintén fontos, hogy elég vizet igyunk, (ami egyébként a gyakoribb szünetekre is rákényszerít), mert a dehidratációval szintén a vérrögöket kockáztatjuk.

Érdemes lehet kompressziós zoknit vagy harisnyát viselni, ami támogatja a véráramlást az alsó lábszárban, ezen kívül viszont viseljünk laza ruházatot, mivel a szűk darabok tovább ronthatják a vérkeringést az egész testben.

Hasonló szabályokra kell odafigyelnünk egy hosszú repülőúton is, ezt az öt dolgot pedig egy orvos szerint minden utazás előtt meg kell tennünk az egészségünkért.

(Forrás: Huffington Post, képek: Getty Images)

mozgás | utazás | autó | road trip | tanács

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom