Close
Öt célpont decemberre, ha rápihennénk az ünnepekre

Öt célpont decemberre, ha rápihennénk az ünnepekre

December talán az a hónap, amikor a legtöbb dolgunk van az egész esztendőben: év végi hajtás, céges karácsonyi vacsorák, ajándékvadászat, ünnepi készülődés – alig-alig lehet időt szakítani a pihenésre, és a legtöbben nem is tehetjük meg. Akik viszont igen, azoknak adunk tippeket, milyen helyeket keressenek fel egy kis tél eleji feltöltődésre. 

Cartagena, Kolumbia

Kicsit többet ad a Karib-tenger partján fekvő színes kolumbiai város a gőzkieresztős tengerparti henyélésnél (persze erre is van lehetőség), például mindjárt az évszázadok óta ott álló kikötője vagy az UNESCO Világörökségéhez tartozó, ősi kőfalakkal körbevett óvárosa vaskos történelmi emlékekeket oszt meg az oda látogatóval. Cartagena utcáin egymást váltják a spanyol gyarmatosítási időszak építészeti remekei a modern éttermekkel, a felújított házak a friss butikhotelekkel, tehát igen változatos és izgalmas környezetben tölthetjük el az időt.

December a fesztiválozás hava arrafelé: esténként az egész város fénybe öltözik, nappal pedig koncertek, előadások és egyéb ünnepségek vannak aláhúzva pirossal a programtáblán. Mivel a smaragd-nagyhatalomnak számító Kolumbiában könnyen bukkanhatunk a drágakővel díszített minőségi emléktárgyakra, érdemes elvegyülni az árusok között. A legmagasabb szintű élményért viszont a privát stranddal, éttermekkel, tenisz- és golfpályával, gyógyfürdővel csalogató Conrad Cartagenát kell keresni.

Tromsö, Norvégia

Igen, tudjuk, hogy decemberben nem feltétlenül a mi időjárásunkhoz hasonló vagy még zordabb hideget kínáló területek a legkívánatosabbak, ám a norvég tengerparti város igazi kis téli csodaország ebben az időszakban. Az északi sarkkört jócskán maga mögött hagyó Tromsöben annyi mindent lehet csinálni, hogy megéri azt a kis vacogást. A Polaria Arctic Experience Center és Aquarium főleg családosoknak érdekes, mert mindent megtudhatnak a környék élővilágáról, a helyi Planetáriumban pedig lélegzetelállító fotókat készíthetnek az égboltról vagy a sarki fényről – utóbbit természetesen igazából is el lehet csípni a hegyek és a fjordok között.

A városban a Storage utca a központ, ahol kávézók, éttermek és sörözők hívogatnak;

az 1928-ban alapított Olhallenben például minden év decemberében mérik a híres karácsonyi sört.

A vidéket négyórástól az ötnaposig tartó kutyaszán- vagy rénszarvastúrákkal lehet bejárni, de ha csak csúsznánk a vastag hótakarón, sífutásra vagy lesiklásra alkalmas területek tömkelegéből válogathatunk.

Miami, USA

Ha esetleg a huszonnyolc fok körüli napsütéses idő, a csúcsgasztronómiai élmények és a zsibongó éjszakai élet együtt nem tűnnek elég vonzónak egy floridai triphez, akkor az Art Basel Miami Beach 2018-at ajánljuk még pluszban. A kortárs művészeti eseménysorozaton több mint kétszázötven galéria tárja szélesre az ajtaját, és mintegy négyezer művész mutatkozik be az üdülőparton.

Egészen egyedi hangulata lehet a karácsonynak a nyári melegben a forró tengerparton, amihez masszívan hozzájárul a kínai hagyományoknak egy teljes fesztivált rendező Fair Lantern Light Festival, valamint a Tropical Parkban berendezett Santa’s Enchanted Forest – utóbbi versenyautókkal, zenével, játékokkal együtt egy különleges ünnepi vidámparkkal várja azokat, akik kiszakadnának egy kicsit a zöldfenyőfás rutinból.

Cancún, Mexikó

Az Államok közelsége miatt egy ideje igen felkapott lett a Yucatán-félszigeten található forró éghajlatú mexikói város. Ez egyben azt is jelenti, hogy főszezonban lépten-nyomon amerikaiakba botlunk, úgyhogy abban az időszakban nem a nyugalmas a legmegfelelőbb jelző rá.

A vízi sportok és a korallzátonyok rajongói viszont gyakorlatilag az év bármely részén nagyszerűen érezhetik magukat, a fehérhomokos strandok mellett a lenyűgöző kirándulási lehetőségek is vonzóak.

A maja régészeti lelőhelyek, a lagúnák, a természetvédelmi területek, a szórakoztató parkok, a föld alatti folyó és a trópusi kertek mind-mind elég komoly érv a mellette rovatkában, hogy miért Cancúnban töltsük el inkább az itthon fagyosnak és szürkének ígérkező decembert.

Sydney, Ausztrália

A télből a nyárba megpattanás egyik leginkább releváns helye a Föld másik végének ikonikus városa. Ausztráliában ilyenkor a hideg koktélok, a hűsítő hullámok és szörfdeszkák uralják a mindennapokat, lévén a legforróbb évszak csak most kezdi el kitombolni magát.

Sydney igazi kozmopolita hely, amely a legélhetőbbek közé tartozik a világon. Kulturális szempontból mindenképp a hatalmas kontinens legfontosabb városa, ahol szinte mindig tartanak valamilyen fesztivált, de ha épp nem, akkor a szépséges strandokon, az illatozó parkokban, az érdekességekkel teli kikötőben dübörög az élet. A kötelező látnivalók (Operaház, Harbour Bridge, Füvészkert, Sydney Tower, Akvárium) mellett kihagyhatatlan a 2000-es olimpia idején épített egykori olimpiai falu is, mely napjainkban az átalakítást követően szállodák, parkok és közösségi létesítmények otthona.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

sydney | miami | Florida | cancún | Cartagena

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Szaúd-Arábia nem áll le, újabb gigantikus projektbe vág az ország

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram