Öt város, ahol most a legjobb megélni a tavaszkezdetet

Elég néhány szürke égbolton átcsillanó, a telet hónapokra száműzetésbe küldő napsugár, vagy az éledező természet jeleként virágzásnak induló fa, és máris olyan pozitív hangulatba kerülünk, hogy legszívesebben ismét nekivágnánk felfedezni a világot. Ajánlunk öt úti célt tavaszra. 

Brüsszel

Sörök és csokoládé. Ezek most nem a leggyakoribb belga sztereotípiák, hanem Brüsszel két legvonzóbb márciusi ajánlata. Az UNESCO Világörökségéhez tartozó belga sör szezonja tavasszal indul, a történelmi és modern városrészek vibráló keverékét adó fővárosban pedig nem győzünk majd választani a sörcsapok közül. A Moeder Lambic Fontainas-ban szecessziós környezetben kortyolgathatunk, míg a Delirium nevezetű helyen kétezer-négyszáz tétel láttán vakarhatjuk a fejünket. Ha nem akarunk elveszni a sörök között, a középkori hangulatú La Porte Noire tűnik ideális választásnak, mert ott csak kétszáz különböző sörből kell rábökni egyre (vagy inkább többre).

Március 8. és 17. között ellenben a csokoládéról szólnak a napok a szomszédos Antwerpenben, de ha nincs kedvünk átruccanni oda, Brüsszelben is megannyi csokibarlangot találunk, legyen az a Neuhaus Chocolate Shop, vagy például Pierre Marcolini boltja, ahol fehér kesztyűben válogatnak nekünk a csokoládéritkaságokból.

Oszaka

Talán kissé furcsán hangzik, hogy nagyvárosi státusza ellenére Oszakában alig-alig találunk parkokat és kerteket. Cserébe viszont minden márciusban elképesztő látvánnyal fogadja a látogatóit a város a cseresznyefák virágzása idején.

Éppen ezért ebben az időszakban szinte ömlenek oda a turisták, úgyhogy lélekben fel kell készülni a zsúfoltságra, de megéri.

Az Expo 70 Commemorative Parkban mintegy ötezer, rózsaszínben és fehérben pompázó cseresznyefában gyönyörködhetünk, ha pedig megpihennénk, a megfáradt lábainkat lábfürdőben áztathatjuk. Néhány házzal odébb a Kema Sakuranomiya Parkban 4800 virágzó cseresznyefa folyóparti környezetben és klasszikus japán épületek társaságában ad minden ízében autentikus tavaszi élményt.

Reykjavík

Izland gejzírszerűen felfelé törő népszerűségéről nem egyszer írtunk már; a tűz és a jég misztikus szigete túlzás nélkül minden évszakban lenyűgöző. Márciusban még bőven megélhetjük a kemény mínuszokat arrafelé, plusz könnyebben elcsíphetjük a sarki fényt, és szerencsére a világos órák száma is egyre csak növekszik.

A geotermikus medencék rajongóinak a Hveragerði városához közeli Reykjadalur-völgyet ajánljuk, ahová az Izlandra jellemző természeti szépségekkel teli kellemes túraút vezet, míg az aurora borealisra vadászóknak a fővárostól alig tízpercnyi autóútra lévő festői Grótta-világítótorony és környéke tűnik a legjobb helynek.

Las Palmas

Ha egy helyet az örök tavasz szigetének hívnak, akkor az semmiképp nem maradhat ki egy márciusi utazási ajánlóból. Ebből következik, hogy a Kanári-szigetek időjárása kellemes, de szeszélyes, viszont a legcudarabb időkben sem nagyon mutat kevesebbet a hőmérő húsz foknál.

Gran Canaria sokoldalú szigetnek mondható: északon a lüktető főváros vár, középen a szubtrópusi erdők, hegyek, míg délen a strandok csábítanak.

A kulturálisan sokszínű, olykor kiszámíthatalan Las Palmasban nem nagyon fogunk a semmittevésre panaszkodni, kötelező programként a világörökségi védelem alatt álló óvárosa és bármelyik, igazi déli hangulatú piacai említhetőek.

Valencia

Kissé talán háttérbe szorul Barcelona mögött, pedig sok mindenben hozza azt, amiért világszerte piedesztálra emelik a katalán fővárost. A híresen laza mediterrán életfelfogásba Valencia szinte minden sarkában bele lehet botlani, legyen az az óváros történelmi kis utcájában megbújó kávézó, egy naplementekor festői panorámával hívogató tengerparti étterem, vagy klasszikus, nyüzsgő helyi piac.

Egymást váltják a történelmi-ultramodern városrészek, melyek közül kiemelkedik az öt épületből álló Művészetek és a tudományok városa (La Ciudad de las Artes y las Ciencias), illetve a várost átszelő, kiszáradt folyómederben berendezett csodás parkok. Ha március 15–19. között érkezünk, elcsíphetjük a Las Fellast, a híres téltemető ünnepet, melyen kis túlzással a fél várost felgyújtják, rituálészerűen bábokat teremtenek és égetnek el, illetve számtalan pirotechnikai eszközt robbantanak fel.

Ez is érdekelhet:

Öt lélegzetelállító hely a szomszédos Ausztriában

Nem kell a világ végére elutazni, hogy csodás helyeket lássunk. Elég, ha átruccanunk nyugati szomszédainkhoz.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

las palmas | célpont | reykjavik | spanyolország | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Hadat üzen a napernyőknek és nyugágyaknak az új parthasználati törvény Görögországban

Nem biztos, hogy továbbra is nyáron a legjobb utazni a magyarok kedvelt mediterrán úti céljára

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram