Ez a világ leggyakrabban készített karácsonyi desszertje

Ősi szokást idéz meg a karácsonyi farönk nevű sütemény, amely a fényt és az otthon melegét szimbolizálja.

Nincs olyan ünnepi desszert, amely ikonikusabb lenne, mint a Bûche de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs.

Mindemellett az egyik legmegúszósabb karácsonyi sütemény, hiszen pofonegyszerűen elkészíthető, de isteni finom.

Ráadásul nincs két egyforma fatörzs, mindenki saját ízlésére szabhatja, a dekorálásában pedig minden kreativitását és művészi szabadságát kiélheti.

Franciaországban a Bûche de Noëlt hagyományosan a karácsonyi vacsora után szolgálják fel, de számos más ország autentikus ünnepi menüjének is szerves része, nem hiányozhat az asztalról Svájcban, Kanadában, Libanonban, Szíriában, Vietnámban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban sem.

A desszert története egészen a 19. századig nyúlik vissza, de a mögöttes tartalma évezredes hagyományokkal rendelkezik. Ősi szokás volt ugyanis, hogy ez idő tájt egy nagyobb, vaskosabb tönköt gyújtottak meg, mely egész éjszaka égett, és amelyet őrizni kellett. A rönkgyújtáshoz családi esemény is társult, így vált az ünnep és az otthon melegének szimbólumává.

A desszert erre az ősi szokásra is emlékeztet.

A sütemény alapja egy teljesen egyszerű piskóta, melyet csokoládékrémmel kell megtölteni, hogy aztán feltekercselve rönkszerű alakot kaphasson. A külső részére a krémet eltúlzott mozdulatokkal, rusztikus stílusban érdemes felvinni, hogy a fakéreghez hasonló hatást keltsen. Ezt követően bármivel lehet dekorálni, amivel csak szeretnénk. Ha porcukrot szórunk rá, a havas tájra emlékeztet majd, de mehet rá ehető növény, cukorgyöngy, vagy habcsók és marcipán is.

(Fotók: Getty Images)

fatörzs | leggyakoribb | világ | karácsony | desszert

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Advertisement
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom