Ezekért a karácsonyi kuglófokért van oda a világ

A karácsony egyik legnépszerűbb süteménye a kuglóf, amelynek a történelem során számos módosult változata vált közismertté. Ilyen a császárkuglóf mellett a panettone és a pandoro is.

Békebeli kuglóf

A klasszikus kuglóf eredete meglehetősen megosztó, hiszen a franciák és az osztrákok is pályáznak az első Kugelhupf-készítő címre. A legenda szerint a bibliai történetekből ismert három király épp Betlehembe tartott, amikor egy éjszakára Elzászban szálltak meg, vendéglátóik pedig turbán alakú desszerttel, azaz kuglóffal kínálták meg őket. Így a franciák Ribeauvillé-t tekintik a sütemény őshazájának. Ezzel szemben az osztrákok úgy vélik, hogy tőlük csente el a receptúrát Marie Antoinette, hogy aztán magával vigye a francia uralkodói házba.

Ami biztos, hogy császárkuglófot, azaz a Kaiser Gugelhupfot Bad Ischlben készítették először, a puha desszert pedig rabul ejtette Ferenc József császár szívét is.

Panettone

A milánói gyökerekkel rendelkező panettone az 1920-as évek kezdetétől az egyik legismertebb olasz karácsonyi desszert, nemcsak Itáliában, de a világ számos pontján kedvelt sütemény az ünnepekkor.

 

A sütemény formája nagyban hasonlít a kuglóféhoz és az ízesítése is szinte azonos, hiszen mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, reszelt narancshéjjal készül.

Tökéletes kísérő egy délutáni kávéhoz vagy egy csésze teához.

Pandoro

A pandoro tulajdonképpen a panettone kistestvére, amely a feltételezések szerint Ausztriából származik, és a kuglóf módosított változataként érdemes tekinteni rá.

A neve azt jelenti: arany kenyér. Ennek az oka az, hogy a középkorban az édes kenyerek fogyasztása kifejezetten luxusnak számított.

Az élesztős tésztából készülő könnyed, légies sütemény tálalása elképzelhetetlen egy jókora adag porcukor nélkül, nem csoda, hogy Olaszországban már eleve ezzel együtt csomagolják az előre elkészített változatokat.

Ez is érdekelhet:
Nem öt perc, de megéri az erőfeszítést ez a süti

Telis-tele van szárított gyümölcsökkel és marcipánnal.

(Fotók: Getty Images)

népszerű | kuglóf | karácsonyi | desszert | panettone | sütemény

FOLYTASD EZZEL

Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Aki szeret utazni, az semmiképp se hagyja ki ezt az eseményt!
Hirdetés