A karácsony egyik legnépszerűbb süteménye a kuglóf, amelynek a történelem során számos módosult változata vált közismertté. Ilyen a császárkuglóf mellett a panettone és a pandoro is.
Békebeli kuglóf
A klasszikus kuglóf eredete meglehetősen megosztó, hiszen a franciák és az osztrákok is pályáznak az első Kugelhupf-készítő címre. A legenda szerint a bibliai történetekből ismert három király épp Betlehembe tartott, amikor egy éjszakára Elzászban szálltak meg, vendéglátóik pedig turbán alakú desszerttel, azaz kuglóffal kínálták meg őket. Így a franciák Ribeauvillé-t tekintik a sütemény őshazájának. Ezzel szemben az osztrákok úgy vélik, hogy tőlük csente el a receptúrát Marie Antoinette, hogy aztán magával vigye a francia uralkodói házba.
Ami biztos, hogy császárkuglófot, azaz a Kaiser Gugelhupfot Bad Ischlben készítették először, a puha desszert pedig rabul ejtette Ferenc József császár szívét is.
Panettone
A milánói gyökerekkel rendelkező panettone az 1920-as évek kezdetétől az egyik legismertebb olasz karácsonyi desszert, nemcsak Itáliában, de a világ számos pontján kedvelt sütemény az ünnepekkor.
A sütemény formája nagyban hasonlít a kuglóféhoz és az ízesítése is szinte azonos, hiszen mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, reszelt narancshéjjal készül.
Tökéletes kísérő egy délutáni kávéhoz vagy egy csésze teához.
Pandoro
A pandoro tulajdonképpen a panettone kistestvére, amely a feltételezések szerint Ausztriából származik, és a kuglóf módosított változataként érdemes tekinteni rá.
A neve azt jelenti: arany kenyér. Ennek az oka az, hogy a középkorban az édes kenyerek fogyasztása kifejezetten luxusnak számított.
Az élesztős tésztából készülő könnyed, légies sütemény tálalása elképzelhetetlen egy jókora adag porcukor nélkül, nem csoda, hogy Olaszországban már eleve ezzel együtt csomagolják az előre elkészített változatokat.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
karácsonyi | népszerű | desszert | sütemény | kuglóf | pandoro

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!