Finoman szólva is kedvező feltételekkel várja a távmunkásokat a világ egyik legolcsóbb országa

Kolumbia is beszáll a távmunka-buliba.

A vízumrendszert a múlt hónapban nyitották meg, az ország most saját maga mellett kampányol.

Az International Living magazin nemrégi készített rangsorában Kolumbia 2023 egyik legolcsóbb helyének bizonyult.

Bogotában például egy egyszobás lakás hathavi bérleti díja mindössze 2087 euró (kb. 800 ezer forint).

– Kolumbia örömmel látja a digitális nomádokat a világ második legváltozatosabb biodiverzitású országában – mondta Carmen Caballero, a Kereskedelmi, Ipari és Turisztikai Minisztériumhoz tartozó ProColombia elnöke. – Bogotá, Medellín, Cartagena és Cali számos coworking teret és szállást kínál, hosszabb tartózkodásra kifejlesztett speciális programokkal együtt.

A kolumbiai digitális nomád-vízum igényléséhez olyan érvényes útlevélre van szükség, amely a rövid távú tartózkodásra jogosító vízummentességet élvező országok listáján szereplő helyekről származik, illetve még a jelentkező hazájában való munkaviszonyt igazoló levélre és egészségbiztosításra. A minimális jövedelmi követelmény hárommillió kolumbiai peso avagy havi hatszáz euró (kb. 230 ezer forint), amelyet bankszámlakivonatokkal lehet igazolni.

Ha a pályázó jövedelme meghaladja ezt az összeget, és olyan országból érkezik, ahol nem szükséges rövid távú tartózkodásra jogosító vízum a Kolumbiába történő beutazáshoz (például az Egyesült Államokból, Kanadából vagy az Egyesült Királyságból), és csupán hat hónapra tervez ott az évből, akkor lehet, hogy nem is kell vízumot igényelnie. Legfeljebb kilencven napig maradhat, ami a beutazási engedéllyel papírmunka nélkül száznyolcvan napra meghosszabbítható.

A digitális nomád-vízum viszont lehetővé teszi a távmunkások számára, hogy akár két évig is az országban maradjanak , és aztán egy egyfajta állami azonosítóhoz, a Cedula de Extranjeriához jussanak hozzá. Erre jó pár szolgáltatás igénybevételéhez szükség vamn, ilyen a mobiltelefon-szerződés megkötése vagy az ingatlanbérlés.

Kolumbia azt reméli, hogy az első tizennyolc hónapban mintegy 45 ezer digitális nomádot tud vonzani az országba.

Bár magyar fizetésekkel számolva az embernek nincs olyan könnyű dolga, ha gazdaságosabb életmódra váltana, mint a nyugat-európai távmunkásoknak, de még így is profitálhat a kimozdulásból.

Nem elhanyagolható szempont a környezetváltozás által teremtett inspiráció, a több napfényes óra és az új kultúra megismerése sem. Az Euronews a megélhetési költségeket összehasonlító Numbeo adataiból kiindulva gyűjtötte azokat a helyeket, ahol a legtöbbet kaphatjuk a pénzünkért. Ugyanakkor nemcsak az anyagiakat vette figyelembe, hanem a biztonságot, és az életminőséget érintő más tényezőket is.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

nomád | előnyök | távmunka | digitális | kolumbia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom