Close
Koronavírus: ezekre érdemes odafigyelni utazás előtt

Koronavírus: ezekre érdemes odafigyelni utazás előtt

A koronavírus terjedése miatt több kérdés is felvetődik a külföldre utazással kapcsolatban: mit tegyünk egy korábban már lefoglalt repülőjeggyel vagy szállással? Inkább maradjunk otthon, vagy halasszuk el az utazást? Két dolgot kell figyelembe venni: a biztonság mindig elsőbbséget élvez, illetve hogy a döntésünket tényekre alapozzuk a félelem helyett.

Persze a folyamatosan érkező hírek bizonytalanságot szülnek és megnehezítik a tervezést. Akinek már lefoglalt útja vagy szállodai szobája van egy érintett területre, mindenképp nézzen utána, milyen feltételek mellett lehet módosítani vagy lemondani a foglalást! Ha például térítésmentesen törölhető, érdemes feljegyezni ezt a lehetőséget, és néhány nap múlva, az esetleges fejlemények tudatában újra átgondolni a helyzetet. Ide kapcsolódóan Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke az MTI kérdésére a napokban elmondta: minimális eddig a koronavírus miatti útlemondások száma, az érdeklődők inkább telefonon kérnek felvilágosítást a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről.

Mint ismeretes, a világ számos légitársasága felfüggesztette a Kínába induló járatait (az amerikaiak közül a United és a Delta egészen április végéig nem küld gépeket az országba), érdemes tehát utánanézni a társaságok irányelveinek és az átfoglalási lehetőségeknek. Korábban megírtuk, hogy a Vuhanból induló vírus hogyan alakította át az utazási lehetőségeket, illetve azt is, milyen példátlan lépéseket tett Kína a továbbterjedés megakadályozása érdekében. A légitársaságok többsége pedig szokatlan intézkedéseket vezetett be, és rengeteg járatot töröltek már. Kínában rengeteg szállodát bezártak, Olaszország északi felében több település is vesztegzár alá került.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) azt javasolja, hogy az ázsiai országok felé induló vagy onnan érkező hajóutakat is tervezzük újra. Ha valakinek a norvég Cruise Lines valamelyik luxushajójára van jegye, ne aggódjon, mert a társaság járatai elkerülik a kontinenst, és ezt teszi a hajózási társaságok többsége is (plusz rendkívül alapos vizsgálatokat vetnek be).

Értelemszerűen a vírus epicentrumába nem ajánlott most elutazni, és a CDC szerint Dél-Koreát is érdemes elkerülni a korlátozott orvosi ellátás miatt. Észak-Olaszország, Irán és Japán szintén a nem javasolt területek listáján szerepel.

Amennyiben a közeljövőben szeretnénk menni valahová, de foglalásunk még nincs, a megfelelő intézkedések mellett bátran nekivághatunk – elvégre a súlyosan veszélyeztetett területek csak kis részei a világnak. Természetesen nem árt felkészülni és biztosítást kötni például a repülőjegyre, így az esetleges szankciók esetén nem érhet minket komolyabb kár. Ha olyan helyet választunk, ahol még nem regisztráltak koronavírus-fertőzöttet, a kockázati tényező elhanyagolható. Azért mossunk kezet rendszeresen szappannal és meleg vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel, ne nyúljunk az arcunkhoz, és ha lehet, semmihez se érjünk hozzá a repülőgép fedélzetén, amit nem fertőtlenítettünk le. Vagy ha hozzáértünk, ugorjunk vissza az első pontra, azaz mossunk alaposan kezet!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

foglalás | mit tegyek | utazás | repülő | kína

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram