Finomakat enni az élet egyik legnagyobb örömét jelenti, de a világ étkezési szempontból frekventáltnak mondott városaiban néha bizony felszaladhat a szemöldökünk a számla megérkezésekor.
Európában óriási különbségek vannak az éttermi árak között – egy tányér tapas Londonban például akár két spanyolországi fogásnak megfelelő összegbe is kerülhet. A FerryGoGo új tanulmánya éppen ezért ahhoz nyújt némi támpontot, hogy tudjunk előre tervezni, mert utánanézett, hogy a kontinens mely városaiban számít a legdrágábbnak egy éttermi vacsora.
Nem túl megdöbbentő módon az első helyet – holtversenyben – két svájci város, Zürich és Genf tudhatja magáénak. Egy háromfogásos vacsora két személyre átlagosan 123,62 eurót (kb. 48 ezer forintot) kóstál ezeken a helyeken.
Másodikként az izlandi főváros, Reykjavík következik, ahol ugyanez az étkezés 114 euró (44 ezer forint) körüli összegbe kerül, míg a harmadik helyen a finnországi Espoo áll 110 euróval (43 ezer forint). A negyedik poszt Koppenhágáé a 107,25 eurós (42 ezer forintos) átlagnak köszönhetően, vagyis a lista első öt városa egyaránt legalább száz eurós átlagoz hoz.
Íme, a tizenöt legdrágább város Európában a kétszemélyes vacsorák átlagárát tekintve:
- Zürich és Genf, Svájc – 123,62 €
- Reykjavik, Izland – 114,02 euró
- Espoo, Finnország – 110 €
- Koppenhága, Dánia – 107,25 €
- London, Egyesült Királyság – 94,61 € (37 ezer forint)
- Helsinki (Finnország) és Dublin (Írország) – 90 € (35 ezer forint)
- Edinburgh, Egyesült Királyság – 88,70 € (35 ezer forint)
- Amszterdam, Hollandia – 87,62 € (35 ezer forint)
- Oslo, Norvégia – 87,14 € (35 ezer forint)
- Stockholm, Svédország – 85,41 € (33 ezer forint)
- Luxemburg, Luxemburg és Cork, Írország – 85 € (33 ezer forint)
- Milánó, Olaszország – 80 € (31 ezer forint)
Turistacsapdának főként azokat a vendéglátóhelyeket nevezzük, amelyek inkább a látogatókat, mintsem a helyieket szolgálják ki, és több pénzt kérnek el egy esetlegesen rosszabb minőségű ételért. De hogyan ismerhetőek fel?
(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)
vacsora | rangsor | legdrágább | városok | étterem
Hat fantasztikus hely Horvátországban, amit ősszel meg kell nézni
Így lesz egyedül is élvezetes az éttermi étkezés
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!