Close
Budapesten épülhet az ország leghosszabb drótkötélpályája

Budapesten épülhet az ország leghosszabb drótkötélpályája

A Natura 2000-es területre tervezett fejlesztés környezetvédelmi hatósági eljárását a napokban tűzte ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal.

A ZipLine BDP Kft. egy 1410 méter hosszú átcsúszó pályát építene a XII. kerületben, a János-hegy, a Hunyad-orom és Zugliget térségében. Az indítóállomás a Libegő felső állomása és a János-hegyi Erzsébet-kilátó közötti gyalogos ösvény mellett lenne, a pálya földfelszín feletti legnagyobb magasságát a Zugligeti Niche kemping fölött érné el 68,37 méterrel, és a Libegő nyomvonalát a felszíntől számított 25,38 méteres magasságban keresztezné.

A pálya a Zugligeti út légterét (a Libegő alsó állomása mellett) mintegy 42,48 méter magasságban szelné át, míg a tervezett beruházás 15 113 négyzetméteres területet venne igénybe.

A környezetvédelmi hatósági vizsgálatára azért van szükség, mert a létesítmény védett természeti területen lenne.

Az eljárást május 9-én indították el, az ügyintézési határidő pedig 45 nap, azaz várhatóan június végére születik meg a döntés.

A pálya üzemeltetésében kulcsszerep hárulna a Libegőre, mert a pálya állomásai a Libegő állomásairól lennének megközelíthetők, és a jegyváltás, valamint az eszközök tárolása is erre a meglévő infrastruktúrára épülne. A projekt keretében emellett három kis alapterületű állomást is kialakítanának.

Ez itt a zipline-ok Burdzs Kalifája, ha pedig a csusszanást egy kiadós túrával is összekötnéd, elég a szomszédba átruccannod!

(Forrás: Turizmus.com, képek: Getty Images, Wikipédia)

zipline | magyarország | leghosszabb | budapest | jános-hegy

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram