Close
Budapest egyetlen karácsonyi listáról sem hiányozhat

Budapest egyetlen karácsonyi listáról sem hiányozhat

Európa hat legjobb karácsonyi vására között ajánlják a fővárosit.

Az advent talán nem is lenne az igazi az aranyló égősorokkal díszített és finom illatokkal körülvett karácsonyi vásárok nélkül, amelyeket minden ország a saját ízeivel fűszerez. Az Euronews a kontinens legjobb karácsonyi vásáraiból válogatott, melyek között a budapesti Bazilikánál tartott Adventi Ünnepet is ajánlja. A magazin a fővárosi látványosság kapcsán kiemeli magát a Bazilikát és a fényvetítést a homlokzatán, valami a jégpályát a karácsonyfa körül. Szót ejtenek emellett még a kézzel festett matrjoska babákról és mákos-diós-almás-szilvalekváros flódniról, amit egészen január 1-ig kóstolhatunk meg a piacon.

A klasszikusan elegáns Salzburg

Szintén nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy a karácsonyi mesekönyvek piacterén találjuk magunkat a hegyekkel körülvett városban. Ha ajándékot keresünk, a kézzel festett dísztárgyak és kötöttáruk között jó eséllyel találhatunk minőségi meglepetéseket, menet közben pedig mézeskaláccsal és egy kis snapsszal töltekezhetünk. Keddenként egy karácsonyi kórushoz is lehet csatlakozni, és minden 17 órától ingyenes koncertet hallgathatunk a székesegyház előtt szintén január 1-ig.

Bruges fényei

A flamand város igazán pompásan mutat télen, különösen az adventi időszakban, amikor gazdagon vásári bódék díszítik és fényfüzérekkel kivilágított jégpálya emeli a hangulatát. A piactéren és a Simon Stevin téren is megtalálhatjuk a kirakodókat, és forralt borral a kezünkben elindulhatunk, hogy bejárjuk a város kivilágított tereit és műemlékeit a Fényélmény-ösvényen egészen január 8-ig.

Dizájnajándékok Helsinkiben

A stílusos skandináv dizájn Helsinki ünnepi vásárán is jól képviselteti magát. A standokon tipikus helyi dísztárgyakat árulnak, például

felakasztható himmeliket, amelyek a tizenkét hónapot szimbolizálva karácsonytól a nyári napforulóig ékesítik a lakásokat, de találunk fajátékokat, kötött gyapjúzoknikat és kortárs ékszereket is.

Ha elfáradunk a válogatásban, megkóstolhatjuk a kitelepült éttermek különleges, szezonális kínálatát december 22-ig.

Gasztrokalandok Prágában

A magazin szerint ez az ünnepi vásár az ételek szerelmeseinek való. Ropogós grillkolbásszal, fokhagymás-sajtos lángossal és palacsintával töltődhetünk, és forralt bor helyett rumos groggal andalodhatunk ünnepi hangulatba. Az Óváros téren élő juhok, kecskék és egy szamár is kiveszi a részét a betlehemből január 6-ig.

Edinburgh csodaországa

A skót főváros igazán elbűvölő a karácsonyra készülve, a Princes Streeten jégpálya, körhinta, Mikulásbarlang és elfműhely várja az adventezőket, de a magazin szerint

a hangulat igazán szilveszterkor, vagyis ahogyan itt nevezik, Hogmanaykor hág a tetőfokára,

amikor fáklyás felvonulása és tűzijátékkal érkezhetünk meg az új évbe. Ha még inkább szeretnénk elmerülni a skót kultúrában, beszállhatunk egy ceilidh-táncba is január 3-ig.

Persze a karácsonyi kínálat nem merül ki ennyiben, ezekben a városokban is elbűvölő vásárokat találsz, és könnyen magával ragadhat az ünnepi hangulat.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

karácsony | karácsonyi vásár | Bazilika | budapest | legjobb

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram